Нова експертиза ще реши съдбата на 15-годишния Иван, който е обвинен за жестокото убийство на 11-годишната Никол.

На първа инстанция той бе признат за виновен и получи ефективно наказание от 8 години затвор. Защитата на тийнейджъра обаче обжалва пред Апелативният съд в Бургас и поиска Иван отново да бъде освидетелстван. Делото се гледа в понеделник, но премина отново при закрити врати. Магистратите назначиха допълнителна психиатрично-психологическа експертиза, която трябва да установи какво е състоянието на 15-годишният Иван и дали е съзнавал действията си, когато закла невръстното дете в асансьорната клетка.

Жестокото убийство, което потресе страната стана във входа на жилищен блок в бургаския комплекс „Меден Рудник през лятото на 2017 година. Адвокатът на момчето е представил пред апелативния съд нови доказателства, които ще бъдат взети предвид при експертизата. Вещите лица ще трябва да докажат дали непълнолетният Иван е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Първата експертиза установи, че момчето е с лека умствена изостаналост, но е вменяем и е разбирал постъпките си и последствията.

Заради менталния дефицит, Иван е бил на обучение при ресурсен учител. Родителите на тийнейджъра продължават да твърдят, че синът им не е убиец и е обвинен несправедливо. Според прокуратурата обаче, доказателствата срещу него са железни. По време на процеса стана ясно, че по дрехите на момчето са открити следи от кръвта на убитата Никол. Негова ДНК е открита и по телефона на момичето, който бе намерен в контейнер, а Иван сам показал къде е изхвърлил устройството.

Жестоката екзекуция стана в ранния следобед на 20-ти август миналата година. Никол и Иван се запознали в социалната мрежа и си пишели в чата. Уговорили се да се видят и да се запознаят на живо. В злополучния ден те се срещнали в центъра на Бургас, а после хванали автобус до „Меден Рудник“. Според признанията на Иван избрали един от по-отдалечените блокове и се качили на покрива, за да пушат наргиле. В асансьора, младежът опитал да целуне момичето, но то го отблъснало и му се подиграло. Отхвърленият младеж изпаднал в ярост, извадил от джоба си нож и прерязал гърлото на Никол. После се прибрал и слязъл да поиграе със съседските деца пред блока си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar