Централната избирателна комисия реши да бъде свален имунитета на петима кандидати за местната власт в Несебър и Свети Влас, за да може те да бъдат привлечени и задържани по досъдебно производство. Решенията са взети по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, заради разследване за купуване на гласове.

Кандидат-кмет за община Несебър, кандидат -кмет за кметство Свети Влас и трима кандидати за общински съветници в Несебър от днес са със свален имунитет.

Миналата събота Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия проведоха акция и обиски в домовете на тези кандидати, в резултат на което главният прокурор поиска имунитета им.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: Самите искания на главния прокурор бяха достатъчно обосновани, затова че е налице евентуално извършено престъпление от тях като организирана престъпна група. Това са за престъпления срещу политическите права на гражданите във връзка с предоставени подкупи.

Независимо, че петимата кандидати са със свален имунитет, те имат право да продължат участието си в предизборната кампания и в състезанието за местна власт.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: За тях избирателите могат да гласуват и те могат да участват в надпреварата за съответните позиции, за които са регистрирани като кандидати.

Според кандидат-кмета на Несебър със свален имунитет, акцията е пряка намеса в изборния резултат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar