Заплахи заливат свидетелите по делото срещу олигарха беглец Васил Божков и всяват страх и у тях, и у роднините на жертвите му. Това стана ясно от интервю пред Нова TV на бившия му съдружник и основен свидетел срещу застрахователния бос, ужилил хазната със 700 млн. лева.

„Мина вече една година, откакто Васил Божков ни заплаши с убийство на 12 юни 2019 г. Страх ни е. Страх ме е за моя живот, за семейството ми. Всеки заплашен от Божков би се изплашил. Това е човек с много пари. Има 18 обвинения срещу него. Аз поне досега не си спомням такъв престъпник, с толкова пари. Така че той е много опасен“. Това коментира пред Нова телевизия бившият съдружник на олигарха беглец Васил Божков и основен свидетел срещу него Цветомир Найденов. Той бе категоричен, че въпреки обвиненията и факта, че Васил Божков е избягал и се укрива в Дубай, хората продължават да се страхуват от него и затова не искат да свидетелстват за престъпленията му.

„При Божков работеха поне 20 човека бивши полицаи, те могат да организират каквото си пожелаят. Божков и сега може да ги организира дистанционно, всичко може. Сам казва, че богати приятели му дават милион, 2, 5. Това са достатъчни пари, за да се организират такива работи“, посочи Найденов причините за опасенията на хората. Найденов разясни за пореден път и схемата, по която дубайският беглец е успял да завлече държавата със 700 млн. лева. „Божков изкарваше Националната лотария като покер турнир. Има два типа хазартни игри – играеш срещу организатора – печелиш или губиш, и организаторът ти изплаща печалби. Националната лотария е от този тип. Другият тип е – когато участниците играят помежду си. Това не касае моментни лотарии, традиционни лотарии, томболи. При единия тип таксата е 15% от направените залози, а при втория тип, държавата прибира 20% такса“, разясни Найденов. „В Агенцията по хазарта са знаели много добре това нещо. В хазартната индустрия също са знаели, но не са казвали, защото ги е било страх. Аз за това разбрах лятото на миналата година. Чувал съм го през годините, но не ме е интересувало“, коментира Найденов.

По-рано вчера българският Ел Чапо отново не пропусна да атакува институциите у нас през Фейсбук профила си, като се опита за пореден път да манипулира общественото мнение с анкета за тролове. Нейната очевидна цел е да атакува отново премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, като се опита да изкара, че не била негова отговорността, че не е платил дължимите 700 млн. лева от такси.

Жалкия напън да манипулира за пореден път обществото Божков прави чрез армия от измислени профили в социалните мрежи, дирижирани от пиарката на олигархията Ивет Добромирова. Опитната Ивет от години държи на въоръжение троловете, с които се опитва да налага тези в интернет пространството. Междувременно Ел Чапо ги ползва ловко за атаки срещу държавата в социалните мрежи, докато се крие от правосъдието в 5-звезден лукс.

По повод на тази нова порция димки Найденов коментира: „Имаше една игра есемес за милиони. Това беше преди Влади Горанов да стане министър. Но Божков събираше 1,20 от есемес, но отчиташе 40 стотинки печалба

пред Комисията по хазарта.

Това ставаше пред очите на всички“. Освен че даде пример, Найденов поясни и защо хората въпреки тези факти си мълчат: „Знае се какво прави с момичетата, това го виждат в заведенията, но си траят. Роднините на тези момичета си траят, защото ги е страх хората. Аз съм си говорил с роднини на един от инициалите от списъка му, човекът казва – не ми се ходи с охрана, аз имам 5 деца. Другият човек казва, ми може да ми убие и другото дете“. Найденов съобщи още, че откакто е свидетел, постоянно получава заплахи и попита: „Защо ако тук го преследва хунта, както сам казва, Божков не избяга в Германия, във Великобритания. Там са стожери на демокрацията. Защо бяга в ОАЕ?“ За инициативата на Валери Симеонов да се ограничат хазартните зали в градовете Найденов коментира: „Аз никога не съм участвал в лобиране по отношение на законодателството в хазарта. Тези законопроекти са първите от 27 години, които не са лобирани, не са инициирани от обвиняемия Васил Крумов Божков. Нека да видим какво ще е финалното решение на Народното събрание. Ние като нормални организатори на хазартни игри ще се съобразим“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar