Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е дал пари на адвоката си Лазар Караделиев, за да „реши съдебните проблеми“. Още на 26 май 2014 г. самият Василев е получил призовка от следовател Надежда Куюмджиева да се яви във връзка с разследването. Вместо това, той се свързал с адвоката си Караделиев, попитал го дали познава следовател Куюмджиева и поръчал да й бъдат дадени 20 хил. евро, „за да се оправят нещата“.

Това разказа в поредния си разпит пред специализирания наказателен съд основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на банката Бисер Лазов, който е бил главен счетоводител на КТБ и един от най-приближените хора на Василев. По думите на Лазов, Василев оставил парите в кабинета си, а дали и до кого е стигнала сумата, той не можа да каже.

Основният свидетел разказа и че през май 2014 г., около месец преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ, изпълнителните директори на банката са били призовани в следствието на разпит по разследване за източването на банката.

Ден преди да започнат обиските в офисите на Василев и в банката, журналистът Огнян Стефанов се обадил на Лазов и му казал задължително да се срещне с адвокат Караделиев. На среща късно вечерта в столично заведение Караделиев предупредил Лазов за предстоящата акция с думите: „Ще ни нападнат“. Лазов не каза откъде юристът е имал тази информация.

Лазов обясни, че бил инструктиран, да отиде в офисите на бул. „Цар Борис III“ и да чака „атаката от полиция и прокуратура“. Той изпълнил нареждането и видял счетоводители и юристи, които запечатвали помещенията и изнасяли документи.

Василев бил в Солун, преди да замине за Виена

На 13 юни вечерта Цветан Василев се обадил на Лазов и му разпоредил да тръгне към Солун, за да се видят там. Лазов пристигнал и се срещнал в Василев и съпругата му Антоанета в хотела, в който двамата били отседнали.

„Първоначално и двамата ми изглеждаха много спокойни, но когато с Василев останахме насаме, видях, че е силно притеснен. Получих инструкции да съдействам на Огнян Стефанов и на Лазар Караделиев. На тръгване няколко пъти ми повтори, че всичко ще се оправи и да не се притеснявам, както и че ще вземе мерки“, разказа пред съда основният свидетел.

На 16 юни работния ден изглеждал нормално за Лазов, но колегите му обсъждали претърсванията в офисите. В първите дни на разследването, Цветан Василев поръчал на Лазов и на изпълнителния директор Орлин Русев да му се обаждат само от стационарен телефон, който е извън КТБ.

Според Лазов, Василев търсил начини как да спаси банката, искал информация за липсите в главната каса и мислел варианти как да ги запълни като една от идеите му била да ги прикрие с нови кредити. Останалите изпълнителни директори обаче не били съгласни и заявили: „Който си е вземал пари от касата на банката, да се оправя“.

Сам е поискал банката да бъде поставена под надзор

Цветан Василев е взел сам решението КТБ да бъде поставена под надзор. Алтернативата е била банкерът да осигури със свои средства капитализация за 1.5 млрд. лв. или да поиска финансова помощ за тази сума, заяви още Лазов.

Той разказа подробно, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев е дал над 350 хил. лв. на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се осигуряват положителни публикации за Василев и злепоставящи за врагове на банкера. За този период били платени около 300 млн. лв. от КТБ за дейността на ТВ7.

„Една сума от 20 000 евро е била осигурена в кабинета на Цветан Василев, в който са присъствали Огнян Стефанов и Карадалиев. На два пъти са били осигурявани от по 250 000 евро и 200 хил. лева. По този начин, според Бисер Лазов, за две седмици Цветан Василев е дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 хил. евро и 200 хил. лева, които са взети от касата на КТБ. И съответно му е била дадена задача да осигурява когато е необходимо средства на Огнян Стефанов и на Карадалиев за обезпечаване на възникнали проблеми по воденото досъдебно производство“, обобщи показанията на основния свидетел прокурор Даниела Начева след края на разпита му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
07 юни 2019 20:05
Гост

Василев със сигурност е платил на много хора от полицията и прокуратурата. Дано не се измъкне от правосъдието.