„Както г-н Гешев каза, една малка битка е загубена, но войната в никакъв случай не е. Разбрах, че прокуратурата ще протестира“. Така в интервю за Блиц TV председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров коментира оправдателната присъда на бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за приватизацията на 33% от EVN.

Цацаров е категоричен, че не води лична война срещу Прокопиев, нито битка срещу свободата на словото.

„Злоупотребата с лозунга „Свобода на словото“, то това е най-добрият щит заедно със създаването на мрежа от неправителствени организации, която се появява всеки път, когато имуществото и бизнесът на подобни лица биват засегнати. Защото в крайна сметка едно проследяване на бизнеса, не защото човек толкова се интересува от този бизнес, а защото служебно в рамките на проверката изникват какви ли не данни, ще покаже ясно, че издателската дейност е само процент или два връх на айсберга на една огромна бизнес империя. Само че около 90% тя се използва като щит на тази бизнес империя, разбира се спекулативно. Нито стотинка от имуществото на „Икономедия“, която издава „Капитал“ и „Дневник“, не е предмет на каквито и да било действия от страна на КПКОНПИ. Казано по друг начин – не може да се твърди, че се посяга на издателската дейност, а, ако се твърди – това е лъжа! Тази лъжа върши работа“, допълни Цацаров.

„Съдебната власт отдавна е станала територия на битка между тези, които се опитват да овладеят една част от съдебната власт и сили, които влагат в тази битка определен политически смисъл. Ясно е, че на съда в много случаи се гледаше като на територия на едната част. Това не е защото се е сложило естествено, а защото по ред причини някои политически сили са решили, че може би подобно делене им е удобно. Това е послужило до един момент. Същевременно опитите да бъде политизиран съдът и бившите ми колеги съдии да бъдат представени като хора, които изпълняват чужда воля, са меко казано позорни“, заяви още Цацаров.

В коментар на запорите, наложени върху имущество на бизнесмени като Миню Стайков и Баневи, шефът на антикорупционната комисия заяви, че нейната работа е вследствие на работата на прокуратурата.

„Във фокуса на медийното внимание са условно фигурите на по-крупните подсъдими. Това са Миню Стайков, Арабаджиеви и прочие. Но трябва да кажем ясно, че е каквото за тях, това е и за другите обвиняеми. Процедурата е една и съща за всички. Има разлика само в размера на отнетото имущество“, заяви Цацаров.

Той разясни и защо запорите по отношение на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков се налагат от НАП, а не от КПКОНПИ. „Законът е такъв. При повдигане на съответното обвинение и изпращане на постановлението за него започва проверка. Междувременно НПК и данъчните закони дават съвсем други по-бързи и изпреварващи правомощия на органите на прокуратурата и данъчната администрация. Пристигането на едно постановление тук в никакъв случай не означава започване на незабавни действия по отнемане на имущество. Напротив – по силата на Закона започва проверка. Ако тази проверка в рамките на 2 месеца установи, че е налице съществена разлика между законни приходи и разходи, едва тогава започва производството по незаконно отнемане на имущество. Проверката може да продължи и доста дълъг период от време, в зависимост от имуществото на лицето.Това производство започва с налагане на запор“, каза бившият главен прокурор.

Той увери, че правата на подаващите сигнали към КПКОНПИ са защитени. Скоро щяло да бъде възможно сигнали да постъпват и онлайн.

„Подателите на сигнали са известни само в случаите, когато те се изпращат по компетентност на прокуратурата. Тогава е напълно обяснимо лицето, което е пострадало от престъпление или е подало сигнал, да бъде известно на органите на МВР и прокуратурата, защото те продължават действията по разследването и с участието на това лице. Във всички останали случаи, например ако се подаде сигнал за нередност в министерство и се окаже, че той не е от нашата компетентност, а да речем от компетентността на Инспектората на съответното министерство, сигналът се изпраща там, без обаче той да съдържа каквито и да е данни за подателя“, каза Цацаров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar