Спорна законодателна промяна, целяща да намали влияниянието на водещите адвокатски колегии в Турция, които са критични към правителството, ще подкопае независимостта на правосъдието, предупреди днес правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, предаде ДПА.

Стъпката на правителството е „ясна тактика на разделяй и владей за намаляване на властта и контролната роля на адвокатските колегии“, посочи правозащитната организация, предава БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити предложената законодателна промяна като средство за създаване на „по-демократична, по-разнообразна“ адвокатска система и обеща, че тя ще бъде осъщствена възможно най-скоро.

Законопроектът, който може да доведе до отцепване и създаване на проправителствени адвокатски колегии, предизвика протести на адвокати в цялата страна. Те заявиха, че промяната цели да заглуши гласа им.

Адвокатските колегии често влизат в конфронтация с Ердоган, тъй като критикуват липсата на върховенство на закона.

Предложените промени целят „да предпазят правителство от обоснована критика“, посочи „Хюман райтс уоч“ и призова Анкара да оттегли законопроекта.

Парламентът обсъжда сега законопроекта и се очаква да го приеме тази седмица.

Правителството не се е консултирало с адвокатските колегии за промените и 78 адвокатски колегии от 80 са подписали декларация срещу проекта, подчерта „Хюман райтс уоч“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar