Сигнал до прокуратурата за разследване на съдържанието на първия запис, за който се твърди, че е с Борисов подаде лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Той подчерта, че сигналът е до всички прокурори, защото трябвало да бъдат разследвани и твърдения на Борисов за съгласуване на акции с прокуратурата, което засягало бившия главен прокурор Сотир Цацаров и настоящия Иван Гешев.

„Днес внасяме сигнал отново до всички прокурори компетентни да се сезират, с който искаме да бъде проверено съдържанието на аудиозаписите цялата поредица, която беше изтекла в медиите. Днес прокуратурата съобщи, че има проверка за това кой е направил тези записи. Това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно“, каза Иванов преди да влезе в Съдебната палата.

Той поиска да припомни, че по същия начин беше „практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“, разговорите между Ченалова и Янева“. „Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. И от тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието“, заяви той.

Христо Иванов заяви, че има един голям проблем в съдържанието на първия запис, за който вече има две чуждестранни експертизи, които установяват, че той не е манипулиран.

„И този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев – настоящ главен прокурор, конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания. Това е възможно всъщност да осъществява редица състави от НК за злоупотреба с правомощия, употреба на влияние, да нарушава разделението на властите, да нарушава разделението на функционалната компетентност между политическото ниво и оперативното ниво в службите, което също е гаранция за това, че правомощията на службите няма да бъдат използвани за постигане на политически цели. Особено, когато става дума в контекста на предизборна кампания, тоест става дума и за нарушение на честността на изборите, чрез използване на влияние върху прокуратурата и чрез използване на службите“, каза той.

Иванов подчерта, че това е изключително притеснителна възможност, която трябва да бъде много внимателно проверена. „И в контекста на конституционното решение, което обяви, че всеки прокурор можел да разследва главния прокурор и главният прокурор в момента пърха от селце на селце и паланка на паланка и разпространява опорките, че видите ли, той не бил недосегаем, нека да видим дали е недосегаем. Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим ще се намери ли един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящият главен прокурор, а тогавашният заместник-главен прокурор, заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите“, заяви Христов Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar