Икономисти предлагат да се сложи край на вечния длъжник

България е една от малкото страни, в които няма необходимото законодателство

Отчитат и моралния елемент

Необходимо е приемането на закон за личния фалит на гражданите. В момента в България има законодателство за обявяване на търговско дружество в несъстоятелност, но няма възможност фалит да обяви обикновен човек. Страната ни е сред малкото, които нямат такова законодателство. Това става ясно от доклад на експертите от Съвет по икономически и публични политики (СИПП) на тема „Личен фалит: Социални измерения и икономически ефекти“.

В анализа си от СИПП са изследвали практиката в редица страни от целия свят. Каквито и варианти за обявяване на фалит на граждани да са въвели, има някои характерни особености, които го отличават от обявяване на фирма в несъстоятелност. За разлика от търговското дружество, което прекратява съществуването си с края на производството по несъстоятелност, при хората животът продължава и след обявяването им във фалит.

Освен това за оцеляването на хората и осигуряването на обичайните им житейски дейности законът обикновено посочва кръг от имущества, до които кредиторите нямат достъп. В момента у нас това е например основно жилище, което не е над определен размер, както и лични вещи и покъщнина.

В страните, където е уреден фалитът на граждани, има и правила и за частично или пълно освобождаване от задълженията чрез преструктуриране, споразумения с кредитори и др. Целта е човек за може да започне живота си начисто и да не бъде вечният длъжник.

Същевременно обявяването на гражданин в несъстоятелност включва и налагането на различни мерки върху него, с които се цели той да бъде дисциплиниран и превъзпитан, като например получава ограничение или забрана да извършва дейности, да заема длъжности, понижава се кредитният му рейтинг и др.

Законите обикновено съдържат и определен морален елемент, т. е. отчитат причините за несъстоятелността – дали е възникнала в нормалния ход на дейността, дали е следствие от рискови действия и сделки, злоупотреби и закононарушения, употреба на алкохол, хазарт или др. подобни.

Процесът по обявяване на гражданин в несъстоятелност най-често се води от лице, назначено от съда, например от синдик. В този процес синдикът движи всички сделки на длъжника. Нещо повече, сделки на длъжника, извършени в определен период реди да започне процедурата за обявяване в несъстоятелност може да бъдат отменени, за да може кредиторите да си съберат парите. В някои държави може да бъдат отменени сделки, сключени до две години преди обявяването във фалит, като например отказ от наследство, дарение, както и сделки, които облагодетелстват само част от кредиторите.

Почти никъде няма вариант за пълно освобождаване от дълговете. Обикновено длъжниците не могат да се освободят от плащането на данъци, държавни такси и издръжка. Но може да се налага мораториум на плащанията, т. е. кредиторите да не могат да преминават към принудително събиране на вземанията си.
Според доклад на Европейската комисия, въвеждането на личния фалит на граждани в страни като България, Румъния, Гърция и Хърватия може да доведе до повишаване на БВП с 3% и на заетостта с 2 на сто.

Ограничения

Не може да бъде адвокат или брокер на имоти

Влошава се кредитният му рейтинг

В Англия на длъжника може да бъде наложено ограничение да взима заеми над определен размер, след като е преминал през несъстоятелност.

При обявяване на човек във фалит най-често му се налагат определени ограничения. Например не може да упражнява професии като адвокат, нотариус, брокер на недвижими имоти, синдик, съдия, прокурор и др. Това показва доклад на СИПП за това как въпросът с личния фалит на гражданите е уреден в другите страни. Често се налагат и други ограничения на длъжника, които например невъзможност да влиза в ръководството на фирми. В редица страни, ако човек бъде обявен във фалит, се влошава кредитният му рейтинг. Има и пречки за получаване на кредити, а понякога и за постъпване на работа.

За да започне процедура по обявяване на човек в несъстоятелност, той трябва да няма възможност да изплаща задълженията си. В някои държави това е написано много общо. Но в други има конкретни изисквания – определен размер на дълга, невъзможност да изплаща задълженията си в определен срок и т. н. В някои държави е необходимо наличието на особени предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност. Тези условия може да са: длъжникът разпродава имуществото си във вреда на кредиторите (Австралия, Латвия), изпада в житейска ситуация, не по негова вина, която възпрепятства възможността му да получава доходи (Полша, Финландия).

Веднъж на 10 години

Нe важи за алкохолици и уволнени

Губи правата си при престъпление

Ако човек е наркоман, алкохолик или бъде уволнен по негова вина, в редица страни не може да се възползва от процедурата по обявяване във фалит.

Обявяването на граждани във фалит и освобождаването от задълженията често има някои ограничения. Това показва анализ за експертите от СИП за това как е решен въпросът с обявяване в несъстоятелност на физически лица в страните по света.

Например правилата за обявяване на фалит не важат, ако човек има недобросъвестно поведение или морално укоримо поведение като наркомания и алкохолизъм (Полша, Литва). В Полша не може да се възползва от правилата за обявяване във фалит човек, който е уволнен по негова вина.

Правилата за фалит не важат при целенасочено влошаване на финансовото състояние и извършване на сделки, които ощетяват кредиторите или са престъпление (Латвия, Литва, Полша, Финландия).
Има и ограничения колко пъти длъжникът може да търси съдействие от съда за обявяване в несъстоятелност. Например в Полша и Латвия не се открива ново производство за 10 години след последното. В други държави може да се иска откриване на такова производство само веднъж (Италия, Франция).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar