„Независимата прокуратура и прокурорите на република Българи са избрали главния прокурор по правилата, предложени от господин Христо Иванов“ – това заяви Хамид Хамид – заместник-председател на парламентарната група на ДПС в предаването „Лице в лице“.

Той коментира актуалната ситуация в осмия ден на протести, които искат оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Според мен, само българските прокурори могат да искат оставката на техния административен ръководител. Нормално е срещу главния прокурор да има недоволство от лица, които са привлечени като обвиняеми или вече са подсъдими. Никой човек не е щастлив да е такъв. И аз мисля, че недоволството е подклаждано именно от тези млади хора. Няма как да има знак за равенство между министър-председателя и административния ръководител на независимата българска прокуратура“, заяви Хамид.

След като вчера (15 юли) Бойко Борисов поиска оставките на трима министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, депутатът от ДПС заяви, че ще коментира, когато види документите подадени в деловодството и не изключи вариант, в който оставките да не бъдат подадени.

Хамид Хамид заяви, че парламентарната група на ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството, поискан от БСП. Той ще бъде гласуван на 20 юли.

Депутатът заяви, че по време на протеста на плажа Росенец са били въвлечени футболни агитки, а ДПС се използва като „смокинов лист“.

„Беше направен опит ДПС да бъде въвлечен в спор, който е на „жълтите павета“. Най-вероятно премиерът има някакъв спор с неговия бивш министър и вицепремиер, с който в бившо управление добре си партнираха. Най-вероятно премиерът има някаква закачка с държавния глава. Те са в политическото блато на жълтите павета. Няма как ДПС да бъде въвлечено в това. Видяхме, че опитът не успя. Няма как 30 години ДПС да бъде използван като смокинов лист, няма да мине този номер“, заяви Хамид и добави:

„Имаше два вида хора и това си пролича, когато си тръгнаха организираните футболни агитки, коио, вместо кърпи, си носеха бомбички и димки в Росенец, с нормалните хора, с кърпите, си поговорихме и даже попяхме. Беше опит ДПС да бъде включен в този политически фарс, защото атака по ДПС е давала резултати през години, удря по чувствителността на радикални елементи в обществото. А колко до акцията на Христо Иванов преди това – всеки опитва да блесне по някакъв начин и, когато се появи до Ахмед Доган, той бива забелязан“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar