Френският Касационен съд нареди днес нов процес срещу германската фирма за сертифициране ТЮВ във връзка със случая с дефектните гръдни импланти на френската компания „Поли Имплант Протез“ (ПИП), анулирайки решение на апелативен съд, което освобождава германската фирма от всякаква отговорност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като издала сертификат преди пускането в продажба, между октомври 1997 г. и януари 2010 г. ТЮВ извършила 13 проверки в обекти на ПИП, без да констатира нарушения на изискванията.

Решението на Касационния съд, най-висшата съдебна инстанция във Франция, бе очаквано от хиляди пострадали от продуктите на ПИП жени по света. То връща случая в Парижкия апелативен съд.

Според асоциацията на жертвите на ПИП решението на Касационния съд връща надеждата на хиляди пострадали по света. С това категорично отричане на стратегията на ТЮВ, най-висшият френски съд дава възможност за най-големия колективен процес в света, посочва сдружението.

С това пътят за обезщетяване на 400-те хиляди пострадали пациентки по света вече е отворен, каза адвокатът на асоциацията Оливие Ометър. При 15 000 евро на пациентка сумата ще възлиза на 6 милиарда евро, отбеляза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar