58-годишна французойка, която неправомерно бе обявена за мъртва от нейна бивша служителка, се опитва да възкреси съществуването си пред съдебните органи на Лион. Съобщенията за смъртта на Жан Пушен са силно преувеличени, откри наскоро екип на AФП, когато я срещна в дома й в югоизточния град Сен Жозеф.

Пушен се стреми да докаже, че е жива, откакто трудово-правна институция я отбелязва като мъртва през ноември 2017 г. Юристи на този съд твърдят, че действаха по информация, предоставена от бивша служителка на почистващата компания на Пушен.

Решението преобърна живота на жената. Изтрита от официалните регистри, тя остана без лична карта, шофьорска книжка, банкова сметка и здравна застраховка. Жан обвинява бившата си служителка, че е измислила смъртта й, за да се опита да спечели обезщетение от предполагаемите й наследници – съпруг и син – след два неуспешни опита да съди самата Пушен.

„Това е луда история“, заяви адвокатът на Пушен Силвен Кормиер пред AФП. И добави: „Ищецът твърди, че г-жа Пушен е мъртва, без да предостави никакви доказателства, и всички й вярват. Никой не е проверил.“

Бившата й служителка не е била открита за коментар. Тя завежда дело срещу Пушен, когато преди над две десетилетия загуби работата си в почистващата компания, след като пропусна голям договор. През 2004 г. трудов трибунал нареди на Пушен да плати на жената над 14 000 евро обезщетение. Но тъй като делото беше заведено срещу нейната компания, а не против самата Пушен, решението така и не е изпълнено.

През 2009 г. жената пусна иск директно срещу бившата си работодателка. Но той бе отхвърлен, за да се върне през 2016 г. пред апелативен съд, който, вярвайки, че Пушен е мъртва, осъди съпруга и сина й да заплатят щети.

Адвокат на бившата служителка обвини жената, че е взела участие в собствената си смърт, опитвайки се да избегне съдебни спорове. Пушен, която се стреми декларацията за нейната кончина да бъде обявена за фалшива, отрича всичко. Освен това описа живота си като ад. „Държавните агенции ми казват, че вече не съм мъртва, но все още не съм жива. Аз съм в процес на създаване!“, подчерта Жан Пушен пред „Франс прес“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar