Двама французи са на съд по обвинение, че са откраднали онлайн самоличността на Еманюел Макрон миналата година, когато той се явяваше на избори за президент, предаде Асошиейтед прес.

Необичайното дело е породено от жалба, която Макрон е внесъл няколко дни преди да спечели президентските избори през май м.г. Главният обвиняем е 38-годишният редактор на книги и консервативен десен активист Жан-Пол Монжен. Според обвинението той е използвал адрес в Gmail, представен като принадлежащ на Макрон, и е изпратил дълго политическо електронно писмо, озаглавено „10 добри причини да не гласувате за мен“ и подписано „Еманюел“. Другият обвиняем е познат на Монжен, който му помогнал да създаде електронния адрес и да изпрати текста на около 100 души точно преди първия тур на президентските избори. Оттам имейлът е бил препратен на други хора, включително журналисти и участници в предизборния екип на Макрон. Монжен признава, че е написал това електронно писмо и е използвал адреса в Gmail, но отрича да е искал да се представя за Макрон. Той може да бъде осъден на една година затвор и глоба от 15 000 евро, ако бъде признат за виновен, че се е представял за друг човек „с цел накърняване на честта или репутацията му“.

Адвокатът на Монжен Анри дьо Борегар заяви, че имейлът на клиента му, предвид съдържанието и заглавието му, очевидно не е можело да бъде объркан с нещо написано от истинския Еманюел Макрон. „За всички разумни и добросъвестни читатели това очевидно е бил сатиричен и ироничен политически позив“, заяви адвокатът.“ Ставащото е смехотворно, но и тревожно за гражданските свободи и политическия дебат“, добави той. По молба на Макрон френският парламент подготвя закон за борба с фалшивите новини, който ще се обсъди в пленарна зала през пролетта. Целта му е да позволи на съдилищата да премахват фалшиви новини, които се разпространяват в предизборни периоди, отбелязва АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar