През декември 2022 г. службата, санкционирала депутата от ДПС по „Магнитски“, е отхвърлила жалбата му срещу наложените му санкции

Финансовото министерство на САЩ е поискало от съда да отхвърли жалбата на Делян Пеевски срещу санкциите по закона „Магнитски“. Това става ясно от отговор, депозиран по делото, което кандидат-депутата от ДПС заведе пред Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия. Към приложените документи е и писмо от Финансовото министерство до американската кантора на Пеевски, в което се отхвърлят доводите на Пеевски срещу санкционирането му. Те съдържат допълнителна информация за аргументите на американските служби да санкционират политика от ДПС. Сред тях е твърдението, че през 2018 г. Пеевски е осигурил назначаването на лоялен и контролиран от него човек на висш държавен пост. В отговора се съдържат критики и към действията на Специализираната прокуратура, която отказа да образува разследване по проверката, образувана след санкционирането на Пеевски по „Магнитски“.

От писмото става ясно, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите е прегледала доказателствата срещу Пеевски и е потвърдила решението си. То е изпратено в началото на декември, но става публично тази седмица, когато е приложено по делото „Пеевски срещу Йелън“ (финансовият министър Джанет Йелън, която тази седмица беше в Киев). От OFAC вадят някои нови обвинения срещу Пеевски и неговия лейтенант – бившият член на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar