На ресторантите и магазините в Европейския съюз може да бъде забранено да рекламират продуктите си като „веган бургери“ или „веган наденици“, ако исканията на селскостопанските производители бъдат уважени тази седмица в Европейския парламент, предава Reuters.

Предложените изменения в законопроекта за земеделие също биха забранили описването на млечните продукти като „подобни“ или в „стила“ на мляко, масло или сирене.

Фермерите казват, че мерките са необходими за защита на потребителите от заблуда. Медицински групи, природозащитници и компании, които произвеждат вегетариански продукти, казват, че това би било стъпка назад в постигането на екологичните и здравни цели на блока.

Измененията ще бъдат обсъдени по време на дебат за по-широки селскостопански реформи. Европейският парламент не може сам да наложи промените, но ще приеме позиция преди преговорите със страните членки на блока.

Съгласно едно предложено изменение, термини като пържола, колбас, ескалоп, бургер и хамбургер ще бъдат разрешени само за продукти, съдържащи месо.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar