„Фейсбук“ се е съгласил да плати глоба от 500 хил. британски лири, наложена от Британския комитет по информацията, заради изтичането на лични данни на потребители на социалната мрежа от консултантската компания „Кеймбридж Аналитика“, за които стана ясно, че са били използвани за манипулации

Първоначално „Фейсбук“ обжалваше санкцията, за да може да поддържа собствената си насрещна жалба по случая, но е постигнато споразумение. Като част от него „Фейсбук“ не поема никаква отговорност за теча на данни, предаде ББС в сряда.

Американската фирма посочва, че би искала да е било направено повече по разследването на „Кеймбридж Аналитика“.

„Основните притеснения на Британския комитет по информацията бяха, че личните данни на британските граждани бяха изложени на риск. Защитата на личната информация и неприкосновеност са от фундаментална важност, не само за правата на личностите, но за запазването на силната демокрация“, коментира Джеймс Дипъл-Джонстън, заместник-комисар в комитета.

Адвокатът на „Фейсбук“ Хари Кинмонт отбеляза, че социалната мрежа е извършила промени за ограничаване на щетите от скандала. Той припомня изявлението на комитета, че не са разкрити доказателства, че данните на потребителите на „Фейсбук“ в ЕС са били прехвърлени към „Кеймбридж Аналитика“.

„Ние продължаваме да сътрудничим на Британския комитет по информацията по текущото разследване за използването на аналитичните данни за политически цели“, допълни Кинмонт.

Личните данни на 87 млн. фейсбук потребители (сред които 1 млн. британци) бяха източени от консултантската компания и бяха използвани за манипулация на избори след това. Изпълнителният директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг беше подложен на остри критики от властите в САЩ, Великобритания и ЕС, припомня Ройтерс. Той отказа да отиде на изслушване в Лондон, но се яви на такива в Брюксел и Вашингтон.

Глобата е максималната, която регулаторът може да наложи, но на фона на стойността на „Фейсбук“, която е 540 млрд. долара, не е значителна. Тя бе наложена миналата година, но едва сега социалната мрежа се се отказа от възраженията си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar