Добре, че някои от кандидатите за кмет или пък самият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов творят предизборни скандали, че да се сетим, че сме в кампания.

Едва ли ще доживеем Централната избирателна комисия да наложи някакво смислено наказание за нарушаването на законодателството, тъй като през годините ЦИК се доказа като послушен и раболепен орган на властта. Решенията за изборните нарушения обикновено са увъртени в почти нищо незначещи изрази, а накрая се оказва, че процедурата е толкова сложна, че наказанието – на Волен Сидеров за участието му в „Референдум“ по БНТ и публичните му изстъпления например, реално може да се случи и след като местният вот е отминал.

А заради агитацията за един от кандидатите си от прословутия си джип Борисов отново изобщо няма да бъде санкциониран, тъй като директното му включване на страницата му във Фейсбук миналия петък не е в разрез с изборните правила. Според решението на общинската избирателна комисия (ОИК) „събеседването“ на живо и онлайн с кандидата за кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов не е предизборна проява на Борисов, тъй като социалната мрежа не е „медия по смисъла на закона“. Така е, не е медия, но има по-голяма сила и тежест от доста издания. Особено на фона на все по-затвърждаващата се тенденция – ако нещо го няма във Фейсбук, то не съществува или пък не се е случило… На всичкото отгоре по същото време управляващото мнозинство в парламента провали кворума, за кой ли път, и така даде възможност на Борисов да не отговаря на депутатски питания.

Бойко Борисов действаше по подобен начин и по време на кампанията за евроизборите през май, когато еднолично изнесе с джипката си партийната кампания и отново „би“ опонентите си. От време на време за разнообразие качваше в нея някой и друг министър, колкото за „алиби“, че не прави кампания, а се е заел с решаването на правителствени дела. И тогава, и сега опозицията в лицето на БСП видя агитация с държавен ресурс и поиска съответното наказание. И тогава, и сега нищо съществено не се случи. Не защото няма Изборен кодекс или текстове в него, по които да се провежда кампанията. Изборни правила има. Видно е, че никой не ще да ги спазва – или просто не се плаши от глоби. Ама как да ги спазва обикновеният гражданин, като този, който ги „кове“, не го прави. В доста от случаите при това – демонстративно. Защото „няма кой да го накаже“ (по Цветан Цветанов), или „само Господ е над него“ – по израза на бивш главен прокурор.

Не че в предишни управления и по времето на правителството „Станишев“, както и преди това, премиери и министри не са използвали всеки един удобен случай, за да агитират в полза на определен кандидат или партия. То си стана традиция у нас – я някоя лента ще прережат предизборно, я някой цех или завод ще открият и т.н. Засега Борисов не може да се похвали със завода на „Фолксваген“, но пък ще привлечем друг автомобилен гигант – корейската „Хюндай“. Дали ще се случи, ще поживеем и ще видим.

Но вероятно вдъхновени от скорошните воаяжи на Борисов из азиатски държави, тези дни съпартийците му в Копривщица се престараха и изработиха за участниците в партийната предизборна сбирка фланелки с лика му. Не че са направили изборно нарушение. Ама проявата им, освен че стана повод за осмивания и подигравки, напомни към отминали времена на култ към личността на вожда. В случая към премиера и лидер на ГЕРБ. Не стана ясно дали и колко от активистите на партията в Копривщица са пременили с тишъртките.

Предизборен гаф ГЕРБ обаче направиха в Елин Пелин, където преди 10-ина дни без одобрена схема от главния архитект, без сключен договор и без платена такса бяха монтирани агитматериали с образа на издигнатия от партията кандидат за кмет на общината. Според местни интернет издания депутатът Васил Цветков, придружен от цяла група кандидати за кметове от места в региона, са „набивали“ с чукове и други подръчни средства „грозни рекламни табели“ из Елинпелинско. На всичкото отгоре дървените табели, на които са били залепени плакатите, са били сложени и на детски площадки, и в близост до съображения за игра, което също е в разрез със закона.

Табелите, приличащи на лопати за снегопочистване, не само загрозили зелените площи, върху които са поставени, но и на места затруднявали движението на пешеходци в Елин Пелин, възмутили се местните жители. Някои от опънатите над улици транспаранти застрашавали пътната безопасност. Затова и от общинската избирателна комисия се задействаха и бързо излязоха с решение „греблата за сняг“, ползвани за агитация, да бъдат премахнати и иззети. От комисията призоваха ГЕРБ „към методи на агитация, които не замърсяват, не загрозяват и не възпрепятстват свободното преминаване на хора и превозни средства, спазвайки законите на страната и разпоредбите“.

Не така бързо обаче ще се разреши заплетеният казус около скандалното участие на лидера на „Атака“ Волен Сидеров в качеството му на кандидат за кмет на София в предаването „Референдум“ по БНТ и последвалото му отрязване от участие в „Панорама“ от страна на ръководството на обществената телевизия. Въпреки публичността и очевадното неспазване на изборното законодателство и на „добрите нрави и морала“ – по ЦИК, от комисията ще тупат топката за санкцията на Сидеров. Административният акт все още не е издаден, после той може да го обжалва пред ВАС и така, докато нещата се потулят и забравят. „Всяко чудо за три дни!“ Сега – за 30 дни, докато тече изборната надпревара, в която по традиция Волен Сидеров бе активиран, за да отклонява вниманието от съществените проблеми, а и вероятно и гласове. Те едва ли ще са много предвид резултата му на евроизборите – около 1 процент.

Важното е, че въпреки напрежението и шума около себе си, предвид и последните му предизвикателства към опонента му от ВМРО Ангел Джамбазки за „физически дуел“, отправени отново през Фейсбук, за атакиста едва ли ще има съществени последствия. Втръснал ни е, омръзнал ни с елементарните му и груби прояви, имаше и съдебни дела срещу него, но все някак успява да излезе „сух“ от скандалите. Без договорки и съглашения с властимащите, част от които сега е и самият той, едва ли би се осмелил да ги прави. Едва ли ще излезе печеливш от настоящата кампания, трудно вече се намират хора, които да му се връзват. А и на самия Борисов не му трябва вече, има си останалите от т.нар. патриоти – ВМРО и НФСБ. Вероятно и затова тези дни в пристъп на гняв Сидеров заяви пред партийната си телевизия, че „ГЕРБ ще паднат от власт, ако стъпчат „Атака“.

Сгромолясването на ГЕРБ от управлението едва ли ще се случи заради партията на Сидеров или други подобни популистки маргинали. Ще се случи именно заради преяждането с власт, заради неспазването на законите, заради задушаването, заради буксуването на икономиката и т.н. Колкото и управляващите да ни агитират, увещават, че пред нас „са блеснали житата“, хората едва ли вече вярват – и това ще проличи на 27 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar