Сюжетът с похожденията на агента на руското военно разузнаване ГРУ известен засега само с псевдонима „Федотов“ стигна и до авторитетното американско издание „Нюзуик“. То разказва подробно и за евентуалната връзка на третия, разследван от британската полиция, участник в отравянета на Скрипал на британска територия, с отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев в България.

„Нюзуик“ цитира разкритията на британския разследващ сайт Белингкат (Bellingcat) и неговият руския партньор „Инсайдър“, чието разследване предстои да бъде публикувано в пълния си вариант в близките дни.

Именно чрез това разследване старши офицерът от руското военно разузнаване, заподозрян по случая „Скрипал“, изплува и в случая с отравянето на Гебрев през април 2015 г. Става дума за агент, прикриващ се зад псевдонима „Сергей Вячеславович Федотов“.

„Нюзуик“ посочва, че той е бил във Великобритания по време на отравянето с Новичок на Скрипал, а няколко години по-рано е пристигнал в България непосредствено преди Гебрев, синът му и висш служител на негова компания да бъдат отровени.

„Федотов“ е заподозрян за отравянето на Скрипал заедно с другите двама служители на ГРУ – Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

„Сергей Федотов“ за пръв път е идентифициран като лице, което може да има връзка със случая „Скрипал“, от руския сайт „Фонтанка“. Bellingcat и неговият разследващ партньор в Русия „The Insider“ са проследили удивителния маршрут на „Федотов“, откакто неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г. до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г.

През тези осем години „Федотов“ обикаля в Европа, Азия и Близкия изток. Често се появява в горещи точки само няколко дни преди да се случат важни политически събития. Пътуването на „Федотов“ до България през април 2015 г. се откроява поради своята зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 година.

На 24 април 2015 г. „Сергей Федотов“ пристига в Бургас с полет от Москва. Той има резервиран обратен полет за Москва от София на 30 април. Но не се появява на софийското летище на тази дата. Вместо това, късно вечерта на 28 април, „Федотов“ се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и купува билет в последна минута за полет до Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припада на прием, на който е домакин в София. По-големият син на Гебрев и един от директорите на компанията внезапно също се разболяват. И тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отравянето е станало на 28 април или малко преди това.

Събитията около пътуванията на „Сергей Федотов“ в България съвпадат със схемата на неговото пътуване до и от Великобритания по време на случая „Скрипал“. „Федотов“ пристига в Лондон с полет от Москва по едно и също време с другите двама служители на ГРУ – полковник Чепига и д-р Мишкин. Обратният му полет е резервиран за 4 март, 2018 г.. Това е денят, в който Сергей Скрипал и дъщеря му започват да чувстват последствията на отравянето с Новичок. „Федотов“ не се качва на резервирания обратен полет за Москва. Той се отписва от полета няколко минути преди самолетът да излети и се връща в Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

„Нюзуик“ цитира и самия Гебрев, който няма обяснение защо би могъл да се е превърне в мишена за ГРУ, но допуска, че инцидентът с него може да е свързан с факта, че неговата компания „Дунарит“ е изнесла специализирано отбранително оборудване за Украйна, където, както отбелязва американското издание, Русия подкрепя въоръжени сепаратисти.

Атанас Чобанов от българското разследващо издание „Биволъ“ казва за „Нюзуик“, че неговите репортажи „навеждат мисълта в посока, че българският медиен магнат Делян Пеевски, който е свързан с агенти на руското разузнаване, е искал да придобие фирмата „Дунарит“ с цел да контролира продажбите на българско оръжие за Украйна“.

„Адвокатът на местния олигарх Делян Пеевски, е крайния бенефициент на офшорна компания, която оспорва правото на собственост на Гебрев върху Дунарит, оръжейният производител, който изнася оръжия за Украйна“, казва Чобанов пред „Нюзуик“.

Адвокатът на Пеевски, човек с името Александър Параскевов Ангелов, има връзки с остатъците на българските разузнавателни служби, които са били близко обвързани с КГБ по съветско време, пише „Нюзуик“, като се позовава на съобщения в българските медии.

„Версията, че ГРУ са използвали бившите български мрежи на КГБ, за да елиминират Гебрев като източник на неприятности във войната в Украйна, според мен е много възможна“, добавя Чобанов. „Според мен има съвпадение в интересите на ГРУ и българските олигарси за присвояването на производителя на оръжие „Дунарит“, казва той.

Пеевски има финансови връзки с ВТБ – руската банка, която се съгласява да финансира проекта за Тръмп Тауър в Москва, пише в заключение „Нюзуик“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar