В края на юни пред Агенцията по вписванията се изви дълга опашка. Тогава изтече срокът за подаване на декларации за фирми, които през миналата година са били „спящи“, т.е. не са имали дейност. Срокът за подаване на такива декларации е 31 март, но заради пандемията бе удължен с три месеца – до 30 юни. Отсрочката бе направена със специална промяна в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Статистиката показва, че фирмите у нас, които са само регистрирани, но не развиват никаква дейност, са относително постоянна величина – около 170-175 хиляди. Малко или много са? Едва ли някой може да каже. Но тяхното съществуване показва най-малко две неща.

Първото е, че подобни фирми могат да служат за финансови злоупотреби и престъпления. Още преди десетина години приходната агенция беше набелязала 15 мерки за борба срещу сивата икономика. Една от тях бе идеята да се затегне режимът за прехвърляне на активи, защото спящите фирми се използвали за данъчни измами. НАП настояваше тези фирми да се заличават по възможно най-бързия начин от Търговския регистър. Предложенията обаче останаха само на книга.

Второ, съществуването на толкова фирми, които не развиват никаква дейност, е показател и своеобразна присъда за условията за бизнес в страната. Даже Министерството на финансите в последния си доклад признава, че икономическата активност у нас тотално се е сринала и е на най-ниското си равнище от десет години насам. Разбира се, всичко се оправдава с коронакризата, но тя е само върхът на айсберга.

И нещо трето – традиционните опашки пред Агенцията по вписванията са илюстрация за състоянието и способностите на държавната администрация. Къде е Томислав Дончев и електронното правителство, за което бяха похарчени милиарди? Явно без особен ефект.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar