Фалшифицирано писмо е било внесено във Върховния административен съд, който в сряда трябваше да реши да остане ли кметът на Ботевград Иван Гавалюгов на поста си. По време на съдебното заседание съдията е оповестил, че има внесена молба от Маргарита Кирова от ПП „Движение инициатива за Ботевградска община“ /ДИБО/ и Йордан Гергов, представляващ ПП „Обединена социалдемокрация“, с която оттеглят жалбите си срещу решението на Общинската избирателна комисия да остави градоначалника на поста му, след като КПОНПИ установи при него конфликт на интереси. Според писмото, двамата оттеглят и пълномощията си от адв. Неврокопски, представляващ ги пред ВАС.

„Това е фалшификат“, категорично заяви пред „Труд“ Маргарита Кирова. Не знам откъде е дошло в съда, но ние с Йордан Гергов не сме подписвали такова нещо. Най-интересното е, че писмото е било с печати. Това, което е прочетено в съдебна зала, е повече от опит за манипулация. Всичко това се прави, за да се бави делото, да мине една година и то да се приключи по давност“, твърди тя. Още в сряда двамата с Гергов са подписали нотариално заверени декларации, че те не са автори на писмото и подписите им са фалшифицирани. Адвокатът им е ги е внесъл заедно с възражение във ВАС.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов трябваше да бъде отстранен от поста, след като Антикорупционната комисия установи при него конфликт на интереси, а ВАС потвърди през декември изводите є. Административният съд – София област отмени решението, с което Общинската избирателна комисия в Ботевград без никакви мотиви остави в края на декември градоначалника на поста. Срещу това решение написаха жалби Гергов и Кирова, които „оттеглили“ в сряда. Гавалюгов е прекратил като кмет четири административни производства срещу собствената си фирма за доставка на интернет услуги, която е управлявал преди да стане градоначалник. Той се е опитал да заобиколи закона, като е прехвърлил „Атлантис нет“ на Стефка Славова, с която живее на семейни начала и която е майка на децата му. Административните производства са били образувани, след като проверка на служители на община Ботевград установява, че строеж на въздушна кабелна мрежа, изградена в публична общинска собственост на територията на община Ботевград, е изпълнен в нарушение на два закона – Закона за устройство на териториите и Закона за електронните съобщения. Тя обслужва София, Ботевград, Правец, Етрополе, Тетевен, Ябланица, Роман и Мездра. Вече като кмет Иван Гавалюгов сключва от името на общината и договор със съдружника си Румен Бонев, който е собственик на местната телевизия, за заснемане и излъчване на интервюта и репортажи, които са платени с общински пари.

Председателят за регионалното сдружение „За чиста вода“ Иван Николов:

От чешмите в Ботевград е опасно да се пие

Ешерихия коли и ентерококи открити при лабораторен анализ

Жителите на Ботевград пълнят шишета и туби с вода от няколкото чешми в града, за да не пият опасната течност, която тече от крановете в домовете им.

„Водата е ужасна, ние отдавна не пием от тази нея. Тя на моменти е кафява, зелена, почти винаги се утаяват някакви боклуци“, каза председателят на сдружение „За чиста вода Ботевград“ Иван Николов.

„Извикахме акредитирана лаборатория, избрахме на случаен принцип апартамент – на младо семейство с дете. Направиха една проба за ешехирия коли. Получихме резултатът – високо съдържание на ешерихия коли. Лаборантката каза, че водата е опасна, защото, най-малкото, тя не се пречиства, за да покаже този резултат. Тогава решихме да направим една проба и за ентерекоки. Втората я взеха по същия начин и резултатът беше – високо съдържание „, твърди председателят на сдружение „За чиста вода Ботевград“ Николов. Той се бори от години, но резултат досега няма. Сдружението иска да работи заедно с РЗИ София област, за да може ботевградчани най-сетне да пуснат чешмите в домовете си.

„След като излезе втората проба, написах едно придружително писмо до РЗИ София област, с което ги уведомих, че сме направили такива проби и резултатите са трагични и че желаем на същото място в същия апартамент те да дойдат и да направят в наше присъствие проби. Дойдоха, взеха проба. Техният резултат е, какъвто винаги е бил – че бактерии във водата няма. Няма проба на РЗИ, която да показва, че водата не е годна за пиене. Убеден съм, че откакто вдигнахме шум, вероятно водата се хлорира“, разказва Николов. Той си спомня, че преди много години хоората пиели чиста вода от 28 сондажа, имало помпени станции.

„Не може хората да получават вкъщи вода, да я плащат като чиста и да я ползват само за поливане. Нека да излезе някой от РЗИ и да каже – водата става за пиене. Никой нищо обаче не казва това“, категоричен е Николов.

Проблемът е от години, жителите на Ботевград и района пият вода за напояване. „ВиК Бебреш“ не използва собствения си водопровод, който е за битови нужди, а мрежата на „Напоителни системи“. За да няма отчетност за количествата, специално са изградени 17 незаконни връзки (байпаси) с водопроводите на дружеството, като по този начин се избягва всякакъв контрол. Някои от байпасите са зарити в земята, други са оставени открити. 8 от нерегламентираните връзки са от преди повече от 10 г., но други 9 са изградени през последните години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar