59-годишният учител Димитър Димитров, който влезе въоръжен в час по история в силистренското училище „Иван Вазов“, от понеделник вече не е на работа. Той сам е преценил, че след скандала не може да остане, и напуска по взаимно съгласие.

Както „24 часа“ писа, миналата седмица в четвъртък на 13 февруари пистолетът на учителя изпада от джоба му до катедрата в час по история при петокласници, докато ръкомаха и прави няколко отривисти движения. Димитров се навежда,

вдига пистолета

и го слага на

стола, след това

сяда върху него

Виждат го само учениците, които са на първия чин до вратата. Един от тях се обажда на баща си, който работи в МВР. Следобед хлапетата разказват за случилото се и на възпитателката си в занималнята.

„Част от децата дори не са разбрали какво е станало“, каза директорката на училището Росица Трендафилова. В този ден тя е била в отпуск и извън града, за ситуацията научила от колегите си.

Учителят е бил поканен в РПУ в Силистра, където доброволно е предал на полицейските служители оръжието. Освен пистолета от дома му е иззета и ловна пушка. Пистолетът е боен. Димитров е

бивш полицай

и има

разрешително

за него. Според закона обаче е забранено носене на оръжие в лечебни и здравни заведения, в училища и детски градини. Затова учителят със сигурност ще бъде глобен 500 лв. за неправилно носене на оръжие.

Малко вероятно е обаче прокуратурата да образува досъдебно производство срещу Димитров. Все пак той не е размахвал пистолета, никого не е заплашвал и никой не е пострадал.

Шефът на полицията старши комисар Юлиян Караславов е разпоредил пълна проверка на случая, събраните материали вече са докладвани в районната прокуратура. Те трябва да отговорят на въпроса защо Димитров е влязъл в час с пистолет.

За „24 часа“ учителят каза, че уважава медията, но ще говори, след като прокуратурата се произнесе. В писмените си обяснения пред директорката на училището той съобщава, че оръжието е било у него, защото след учебните часове щял да ходи до стрелбището.

Не го оставил в

колата, защото

веднъж вече

била разбивана

и имал опасения, че ако пак се случи, пистолетът може да бъде откраднат. Пред други обаче е казал, че оръжието трябвало да мине проверка в полицията и затова било у него.

Защо е бил с пистолет в училище, продължават да се питат не само родителите на децата от V „в“ клас, а и повечето хора в Силистра. Коментарите в социалните мрежи са десетки, някои заявяват, че са готои

да заведат

съдебни дела

заради

преживения

стрес от

децата им

Ученици там споделят, че не се изненадват от случилото се заради лошото отношение на Димитров към тях.

Той е работил в училището в Ситово, а преди 2 г. е бил назначен като възпитател в Силистра от вече бившия директор Александър Кононов. От тази учебна година Димитров поел часовете по история и цивилизации.

„Когато го назначих, той не успя да спечели вниманието на децата, да се докаже като авторитет и да овладее дисциплината. Възможно е да е носил пистолета нарочно и

нарочно да го е

изтървал, за да

стресне малко

учениците

Но това е само предположение“, заяви Кононов.

Колегите на Димитров твърдят, че бил малко странен и особен. Малко говорел, не завързал приятелства.

Ден след инцидента в разговор с директорката Димитров заявил, че осъзнава, че не може да остане в училището. Подписал споразумение за напускане по взаимно съгласие.

„Искахме да

избегнем

дисциплинарното

уволнение,

защото то ще се проточи във времето. Съществува риск той да представи документи в своя защита, а съдът след това да го възстанови на работа“, коментира Габриела Миткова, началник на Регионалното управление на образованието в Силистра.

От общината започват разговори с директорите на училища за засилване на контрола, Ще бъдат обсъдени възможности за по-силен контрол в учебните заведения, коментира зам.-кметът Мария Недялкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar