Върховенството на закона ще е условие за достъп до пари от европейския бюджет. Това обяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Брюксел.

Междувременно Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европарламента изпрати 29 въпроса към българските власти.

Урсула фон дер Лайен: Някой страни имат повече проблеми с върховенството на закона

„Европейските ценности не са за продан!“ Това заяви Урсула фон дер Лайен в пленарната зала и беше категорична, че европейските пари трябва да бъдат защитени, когато не се спазва върховенството на закона.

Първите доклади за наблюдение на демокрацията ще бъдат по-строги за някои страни, потвърди тя пред bTV. В пленарната зала се говори и за протестите у нас и чакания отговор от Европа.

Прозрачността е абсолютен приоритет за ЕК и това ще проличи ясно в първите доклади за наблюдение на върховенството на закона, категорична беше Урсула фон дер Лайен пред bTV.

„След две седмици ще публикуваме нашите доклади за върховенството на закона. Там ще се види, че Комисията е категорична в желанието си да защити правовата държава. Ще се види и че има много различни проблеми в различни страни членки – някои по-сериозни от други. Но за нас е важно да създадем прозрачност и да заявим, че върховенството на закона трябва да се спазва от всички страни членки“, заяви фон дер Лайен.
Реакциите на българските евродепутати

Българските евродепутати твърдят, че са искали точно такова обвързване на върховенството на закона с европарите.

„Дали за Полша, или за Унгария, или за която и да е страна, в която има нарушаване на върховенството на закона, защото ще се наблюдават всички страни членки и това е желанието с докладите за всяка страна, така че там ще се реши и какви ще бъдат последиците“, каза Андрей Ковачев от ЕНП.

„Настояваме за още нещо – обвързването на върховенството на закона да бъде за всички държави. Затова е важно да отпадне МСП и да бъде заменен с цялостен хоризонтален механизъм, който да наблюдава всички демократични ценности“, заяви Илхан Кючюк от групата „Обнови Европа“.

„За мен върховенство на закона означава в ЕК да уважават правото на всяка една държава на национално законодателство и независима съдебна власт. А не да го обвързват с промени в законодателството, като например промени в семейния кодекс“, заяви Ангел Джамбазки от ЕКР.

След речта на председателката на ЕК се говори и за протестите у нас.

„Искам да обърна Вашето внимание на това, че вече повече от 2 месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорихте – за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви да действаме по този начин. Благодаря!“, заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Въпроси от Европарламента към власите и главния прокурор в София

Разследва ли главният прокурор Иван Гешев публикуваната в испански медии информация за предполагаема схема за пране на пари в Барселона, в която се твърди, че е замесен премиера Бойко Борисов? Това е един от 29-те въпроса, изпратени тази сряда до българските власти.

Те засягат проблеми в борбата с корупцията, влошената ситуация със свободата на медиите и предложенията за конституционни реформи.

След запитване от bTV, пресслужбата на прокуратурата у нас отговори:

Прокуратурата ще предостави своевременно отговорите, които са адресирани до институцията. Прокуратурата на Република България няма практика да оповестява служебната си кореспонденция с представители на европейските институции.

bTV потърси мнението на председателя на парламентарната група, която миналата седмица води разгорещен дебат за България.

„Загрижени сме от информацията за случващото се от квалифицирани български евродепутати. Става въпрос за протестите, за злоупотреби с власт от главния прокурор, най-вече от него. Трябва да постигнем обвързване на достъпа до европейския бюджет с върховенство на закона“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В Брюксел нямат конкретна дата за получаване на отговорите от България.

Стъпките, свързани с България оттук нататък – доклад на ЕК за наблюдение на върховенството на закона с най-вероятна дата 30 септември; дебат, този път не на ниво парламентарна комисия, а пред всички – в пленарна зала в Европарламента, който ще се състои най-вероятно на 5 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar