Сигнализация ще предупреждава и за мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване и запрашаване

Осем нови пътни знаци за временна организация на движението ще бъдат въведени скоро. Те ще предупреждават за задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие по пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. Ново обозначение ще има и за платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква електронна винетка или тол такса.

Това става ясно от проект за промяна на Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци, публикувана вчера в платформата за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Измененията идват в момент, когато се готви пълна промяна на законодателството за движение по пътищата. Досегашният единен закон се разделя на три – за пътните превозни средства, за движение по пътищата и за водачите на моторни превозни средства. Те все още не са влезли за обсъждане в парламента, не е ясно кога и дали ще бъдат приети и как в тях ще бъдат „вместени“ новите идеи за организиране на трафика.

Новите предупредителни знаци ще са три – за образувано задръстване, което шофьорите биха могли да не забележат, за намалена видимост поради мъгла, дъжд снеговалеж, задимяване, запрашаване, както и за настъпило произшествие. Те са от група „А“ и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла на интелигентните транспортни системи. Подобни табла обаче са изключителна рядкост и не е ясно кога и къде ще бъдат монтирани. През февруари след тежката пътна катастрофа, предизвикана заради тежка мъгла по магистрала „Струма“ край село Дамяница, стана ясно, че така наречената интелигентна система там изобщо не е работела. Половин година по-късно таблата дори там, където ги има, подават напълно безсмислена и безполезна информация. Въпреки че умната система беше широко рекламирана при поставянето й, след катастрофата край Сандански пътната агенция призна, че тя тепърва ще се надгражда, а контролният й център още не съществува.

С нова сигнализация ще се отбелязват и участъците от републиканската мрежа, за които се изисква електронна винетка за леките коли и/или тол такса за тежкия трафик. Предвиждат се както комбинирани знаци, така и знаци само за тол такса. Те ще се поставят на място, откъдето започва платеният път. Тол системата засега работи само на 50%, т.е. в частта с винетките за леките коли. Таксуването за камионите се отложи за март догодина, тъй като Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и МРРБ не бяха готови в законовия срок – 16 август тази година. Знаци за винетки има и сега по пътищата, но те изобразяват старата хартиена винетка, която вече не е в сила.

Предвидени са и специални знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород. Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

Към мотивите на проекта е посочено, че с нововъведенията се цели „по-добра информираност на водачите при промяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието използване изисква платена винетна или тол такса“. Очаква се така да се подобри действащата сигнализация и да се повиши безопасността на движението по пътищата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar