Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се разходи днес до Седемте рилски езера в безсмислена акция, която само потвърди известния на всички факт, че в района на крехката екосистема от над десет години се извършва нерегламентиран превоз на туристи с мълчаливата благословия на управляващите.

„Поради сигнали за системно навлизане на превозни средства в района на Седемте рилски езера министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще провери ситуацията на място“, обявиха днес от МОСВ. Няколко часа по-късно от следващото прессъобщение се разбра, че министърът излишно се е разкарвал, защото отлично познава проблема от над 10 години, а решението не е в негови ръце.

„През летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата и да се радват на красотите на национален парк. Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон, източник на нерегламентирани печалби и дейности и умишлено съсипване на природата“, категоричен е министър Димитров, цитиран от пресцентъра си. Според него не може заради печалбата на 20 души да се съсипва природата, а всички останали да наблюдават отстрани. „Необходимо е местната власт да упражни правомощията си и да спре това“, заяви министърът.

„Местната власт“ е кметът втори мандат от ГЕРБ Калин Гелев. Гелев и днес даде да се разбере, че няма да затвори пътя за джиповете, като за оправдание викна на помощ Конституцията. „Територията е общинска и на държавата, няма как и по какъв начин да ограничим достъпа, след като по конституция всички граждани на България имат право на достъп“, каза той пред БНТ. От репортажа не става ясно дали Гелев е коментирал колко законни са превозите, за които джиповете нито имат лиценз, нито издават касова бележка. Мълчание по въпроса пазят и другите ресорни министри в правителството, например на транспорта Росен Желязков.

Скандали с джиповете излизат на дневен ред всяко лято, но до този момент не се е стигнало до тяхното спиране. Пътят от началната станция на лифта до 17-и стълб, където е границата на Национален парк „Рила“ под хижа „Рилски езера“ е общинска собственост и контролът трябва да се извършва от община Сапарева баня, обясни днес екоминистърът. „Служителите от Паркова охрана, която е към Национален парк „Рила“ имат правомощия по охрана от 17-ия стълб нагоре, откъдето започва територията на парка. Дотам теренът е общинска собственост и е отговорност на местната власт да контролира достъпа. Пътят се поддържа, за да бъде използван при инциденти от съответните служби“, допълни той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar