Рускинята Мария Бутина, която в САЩ беше обвинена в шпионаж и лобиране в полза на Кремъл, се призна за виновна по едно от обвиненията, предаде NBC.

По-рано беше съобщено, че тя е готова да сключи сделка с обвинението. Първоначално Бутина заяви, че е невинна.

Към момента тя е застрашена от присъда до 5 г. затвор, но при сделка с прокуратурата престоят й зад решетките може да е значително по-кратък.

Присъдата ще бъде обявена през идната година. На 13 декември ще се състоят изслушвания от страна на защитата.

В понеделник, 10 декември, нейните адвокати и прокурорите по делото са отправили към федералния съд във Вашингтон съвместна молба за насрочване на заседание през тази седмица, на което тя да промени първоначално заявената теза за невинност.

„Страните се споразумяха по този въпрос, подсъдимата Мария Бутина ще остане под стража.“ – съобщиха по-рано адвокатите без да посочват подробности.

В края на ноември стана ясно, че юристите, които поеха защитата на 30-годишната рускиня, водят активни преговори с надеждата да сключат споразумение с прокуратурата.

Бутина беше задържана на 15 юли във Вашингтон, по обвинение в заговор и шпионаж в полза на Русия. По-конкретно тя е заподозряна, че се е опитвала да се внедрява в организации, които имат влияние в американската политика.

Съдът й отказа пускане под гаранция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar