Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, че е предал на пакта списък със служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, приемник на КГБ), отговорни за събитията в Керченския проток.

Порошенко добави, че в списъка са не само служители на руските служби за сигурност, но и прокурори и съдии, взимали решения за съдбата на задържаните украински моряци.

Президентът определи моряците като военнопленници и заяви, че Русия явно не спазва Женевската конвенция, международното законодателство и споразуменията от Минск.

Украинският държавен глава добави, че обстановката със сигурността в Черно море е била основна тема в разговора му със Столтенберг. Русия извърши агресивни действия в международни води в Черно море и с НАТО имаме ясен и споделен прочит на събитията, посочи той, цитиран от БТА. Откриването на огън по нашите кораби пресече червена линия, не можем да оставим това без ясен и силен отговор, каза Порошенко.

По неговите думи заплахата от Русия нараства, не само в Черно и в Азовско море. Русия не само нападна нас, но извършва действия, които се отразяват на евроатлантическата общност, допълни той. Ще продължим към пълноправно членство в НАТО и ЕС, получихме уверения, че вратата на пакта остава отворена за нас. Със сигурност в бъдеще ще осигуряваме източния фланг на НАТО като член на алианса, заяви украинският президент.

Няма оправдание за използваната от Русия военна сила срещу украински моряци и кораби, Москва трябва незабавно да ги освободи и да осигури свободно корабоплаване в района, заяви Столтенберг. Оценяваме търпението и решимостта, която Киев прояви при тази криза. Изграждането на моста над Керченския проток е ново посегателство срещу териториалната цялост и независимостта на Украйна, добави той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar