Константин Жеваго е обвинен в злоупотреби на стойност над 100 милиона долара, работи се по екстрадирането му в Киев. Той бе популярен в България покрай ЦСКА

Украинският бизнесмен и бивш депутат Константин Жеваго, заподозрян във финансови злоупотреби за над 100 милиона долара, извършени в родината си, бе арестуван във френския ски курорт Куршвел, предаде Асошиейтед прес.

Жеваго е бил задържан в хотел вчера съгласно издадена международна заповед за арест, пояснява украинското Държавно бюро за разследвания. Сега ще се работи за неговото екстрадиране от Франция за Украйна.

Той е сред най-богатите украинци, като „Форбс“ изчислява състоянието му на 2,1 милиарда долара. В България той нашумя преди близо 15 години, когато му беше предложен ЦСКА. Богаташът дори отпусна 1 милион евро за спешни разплащания, но до сделка така и не се стигна.

Френски прокурори потвърдиха информацията за ареста. Те очакват от украинска страна да получат още документи в подкрепа на искането за екстрадиране.

Жеваго беше основен бенефициент на вече несъществуващата банка „Финанси и кредит“ и бивш изпълнителен директор на минната компания „Ферекспо“. Тя е сред водещите износители на желязна руда и която има оперативна база в Централна Украйна.

Жеваго бе независим депутат в украинския парламент от 1998 г. до 2019 г.

През 2019 г. украинските власти започнаха съдебно производство срещу него, обвинявайки го заедно с други мениджъри на банката, че заедно са злоупотребили с над 100 милиона долара банкови пари. Разследващите казаха, че по този начин те са навредили на държавата и на клиентите на банката.

Същата година бе издадена заповед за арест на Жеваго, а след две години беше издадена международна такава. В Украйна бяха конфискувани негови имоти и компании, както и други авоари.

Новината за ареста на украинеца бе съобщена в момент, в който френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню посети Украйна, за да изрази френската подкрепата за украинските сили.

От канцеларията на министъра казаха, че арестът на украинеца няма нищо общо с визитата му в Украйна. Това е първа визита на френски министър на въоръжените сили в Украйна от началото на руската инвазия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar