Бившият морски пехотинец, Пол Уилън, държан в Русия по подозрение в шпионаж, коментира в съда в четвъртък, че пазач в затвора го е принудил да коленичи в ареста и че е бил заплашен с пистолет, съобщава „Ройтерс“.

Уилън, който притежава британски, американски, канадски и ирландски паспорт, беше задържан в хотелска стая в Москва на 28 декември 2018 г. Според Москва, той е хваната „в крачка“, но Уилън отрича твърденията и обяснява, че е „нагласен“ в политически мотивирано действие.

В съдебно заседание в четвъртък съдът разпореди Уилън да бъде задържан до 29 декември. Уилън, който се яви в съда в клетка, обвинява съда в игнориране на доказателства за злоупотреби срещу него и поиска съдията да бъде заменен, но жалбата му е отхвърлен.

„Прокурорите систематично пренебрегват моите оплаквания, включително за инцидент, при който един надзирател ме принуди да коленичи, а друг ми опря пистолет в главата“, обяснява той, цитиран от „Интерфакс“.

Уилън е задържан от агенти на руската Федерална служба за сигурност в хотел в Москва, след като руски познат му дава флашка, която Уилън вярвал, че съдържа снимки от почивка, а се оказва, че е с класифицирана информация.

На съдебното заседание Уилън държи писмо, написано на ръка, в което заявява, че животът му е в опасност в ареста и че му се отказва медицинска помощ.

„Невинна съм за престъпление, което никога не се е случило“, пише той.

„Русия казва, че е хванала Джеймс Бонд на шпионска мисия, в действителност са отвлекли Мистър Бийн от почивка“, допълва той.

Извън съда адвокатът на Уилън, Владимир Жеребенков заяви пред репортери, че Уилън се е оплакал от инцидент с охрана на затвора, възникнал в двора за упражнения преди две седмици.

Той не дава подробности, но обяснява, че пазачът е със запорирана заплата заради инцидента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar