Обвиняем за брутално удушаване на съсед-инвалид жител на Тополовград призна вината си и бе осъден на 13 години и 4 месеца затвор в условията на съкратено съдебно производство.

Срещу 40-годишният Христо Василев беше е повдигнато обвинение за кражба и последвало умишлено убийство.

Трагедията е от вечерта на 19 срещу 20 август м.г., когато пияният мъж е проникнал с взлом в дома на 69 – годишният си комшия , трудно подвижният Коста Димов на улица „Никола Петков“, от когото предния ден пробвал да изпроси някой лев, за да продължи пиянския си запой, но срещнал категоричен отказ.

Докато тършувал из стаите за пари стопанинът се разбудил и направил опит да изкрещи, но среднощният „гост“ обвил шията му с олекотената завивка от кревата и за броени минути го удушил.

Преди да напусне местопрестъплението Василев задигнал портфейла на инвалида, в който имало 980 лв, към тях прибавил още 2 стотачки, които намерил в едно от чекмеджетата на гардероба. По –голямата част от плячката е била открита в дома на убиеца, часове след подадения сигнал от грижещата се за останалият без един крак бивш охранител на помпена станция жена.

Наблюдаващият прокурор от ямболската окръжна прокуратура поиска 20-годишна ефективна присъда, но в крайна сметка тя бе намалена с 1/3-та, като от нея ще бъде приспаднато времето, прекарано в ареста с постоянна мярка за неотклонение .Изтърпяването на наказанието ще бъде при първоначален строг режим.Присъдата подлежи на обжалване през апелативния съд в Бургас.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar