Делото срещу Кристиан Николов трябва да тръгне на 21 януари, 9 месеца след смъртта на журналиста

17 метра преди кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрих Ибсен“ той увеличил скоростта от 40 на 99 км/ч

Автомобилът на Милен Цветков е „летял“ с 66 км/ч, преди да спре в центъра на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрих Ибсен“ в София. От неподвижното състояние, в което се е намирало спрялото на червен светофар субару на журналиста, при изключително силния удар на движещия се с 99 км/ч мощен джип то е изхвръкнало напред и наляво.

Това става ясно от обвинителния акт срещу 22-годишния Кристиан Николов, управлявал джипа „Ауди Q7“, който помля колата на Цветков.

Младежът ще отговаря за умишлено причиняване на смърт при катастрафа. Ако бъде признат за виновен, Кристиан, който е в ареста от 19 април миналата година, може да получи от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.

Обвинителният акт, написан от прокурорите Иван Кучиев и Илиян Банков, беше внесен в Софийския градски съд в края на годината.

Делото трябва да тръгне в съда 9 месеца след смъртта на журналиста.

Той почина на 19 април миналата година, малко след 18 часа.

Разпоредителното заседание е насрочено за 21 януари. Дали то ще се проведе обаче, зависи от това ще се върнат ли дотогава томовете от Софийския апелативен съд, където отидоха заради молбата на Кристиан да излезе на свобода.

В петък петчленният състав с председател съдия Веселина Ставрева, който ще гледа делото, отказа да го пусне. Кристиан обжалва пред по-горната инстанция, която предстои да се произнесе в следващите дни.

По делото са призовани 47 свидетели – шофьори и пешеходци, и 25 експерти, сред които и вещите лица, направили сложната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза. Те са от Пловдив, Стара Загора, Габрово и Сливен.

Според техните изводи, движейки се по ул. „Хенрих Ибсен“ в посока на бул. „Черни връх“, младежът, който през февруари ще навърши 23 години, е имал пряка видимост. Той е

виждал пътната

обстановка,

червения

светофар,

спрелите коли

и пешеходците

Въпреки това обаче ускорил скоростта на джипа.

16-17 метра преди да стигне кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрих Ибсен“, той форсирал мощния автомобил. Така от 35-40 км/ч скоростта достигнала 99 км/ч. Именно с тази скорост предната част на аудито на Кристиан се забила в колата на Милен Цветков, която изхвръкнала напред и наляво.

Автомобилът на младежа продължил напред и леко надясно. Той преминал през по-голямата част на кръстовището, след което с предното дясно колело и долната част на бронята се ударил в бетонната основа на входа към метростанция „Витоша“.

Скоростта на

джипа при удара

в бетонната

стена била

42,5 км/ч

Катастрофата става около 18 ч на 19 април 2020 г. В този момент било светло, ясно и сухо. Пътното платно – асфалтирано, без повреди по него. Участъкът, по който се движела колата на Кристиан, бил прав, с дължина около 300 метра, посочват вещите лица.

Разрешената скорост за автомобили в този район обаче била много по-малко – 50 км/ч.

Преди да достигне до бул. „Черни връх“, младежът карал по ул. „Хенрих Ибсен“, става ясно от обвинителния акт. Той преминал кръстовищата с ул. „Емилиян Станев“ и „Козяк“ със скорост 35-40 км/ и продължил по посока на булеварда.

В този момент светофарът на кръстовището с „Хенрих Ибсен“ светел червено за колите. Имало няколко автомобила. В средната лента било спряло такси. Зад него имало рено, чийто водач все още не е установен.

В дясната лента, на 2,5 метра преди стоплинията, било субаруто на Милен Цветков, което изчаквало червения светофар.

В същия момент шестима пешеходци тръгнали да пресичат кръстовището. Освен тях в района се намирали още много хора. От тях шестима шофьори, петима пешеходци, които стоели на тротоара до близкия мол, и един на входа на метростанция „Витоша“. Всички те са призовани като свидетели по делото.

В мощния джип освен Кристиан пътувал приятелят му Георги Иванов (син на депутата Лъчезар Иванов – б.р.) и годеницата му Симона. Георги седял на мястото до Кристиан, а Симона на задната седелка.

След катастрофата двамата изчезнали, но после се явяват пред разследващите. Те също са призовани като свидетели. Предстои да се разбере дали Симона ще се възползва като годеница на Кристиан от правото да не свидетелства.

От удара Милен Цветков получава много травми, става ясно от заключението на медиците. Сред тях тежка закрита гръдна травма, около 250 милилитра кръв в сърдечната торбичка, закрита коремна травма, разкъсване на черния дроб, около 300 милилитра кръв в коремната кухина, две разкъсни рани в тила и счупване на щитовидния хрущял.

Двама мъже му помогнали да излезе от автомобила. Единият от тях го прикрепял, за да стигне до тротоара на бул. „Черни връх“ при ъгъла с улица „Сребърна“. Очевидците повикали Спешна помощ. Медицинският екип пристигнал бързо – лекар и сестра. Те качили журналиста в линейката, която се отправила към „Пирогов“.

„Независимо от медицинската помощ

в резултат на

настъпилата

сърдечна

тампонада, което

довело до излив

на кръв в

сърдечната

торбичка,

и заради коремната и гръдната травма Милен Цветков починал в линейката“, посочват медиците.

Кристиан останал на мястото на катастрофата. Веднага след пристигането на пътната полиция му била взета проба за наркотици. Първото изследване показало наличие на канабис и амфетамин. По-късно младежът бил откаран във ВМА за второ изследване.

В 21,50 ч на

19 април са му

взети кръв и

урина

Това изследване показало комбинирана употреба на три вида дрога – кокаин, амфетамин и канабис.

По-късно, когато разследващите преглеждат мобилния телефон на Кристиан, откриват, че той е вещ по темата. В апарата са открити чатове от 2018 и 2019 г., в които Кристиан обсъжда въздействието на дрогата. Освен това при претърсванията е открита кутийка, по която имало следи от амфетамини и кокаин.

Според прокуратурата катастрофата е извършена умишлено, защото младежът е знаел, че се качва зад волана след употребата на три вида наркотици. Той е съзнавал, че дрогата може да окаже влияние да управлява адекватно превозното средство, убедени са прокурорите. Освен това той умишлено е нарушил Закона за движение по пътищата, който не му дава право да управлява колата с повече от 50 км/ч в града. Кристиан съзнавал, че така може да причини смъртта на някого от шофьорите или на пешеходците. Въпреки това обаче не придприел никакви действия да намали или да спре.

От делото се разбира, че Кристиан е получил шофьорската си книжка на 7 март 2016 г., малко след като навършил 18 години.

Документът му бил валиден до 2026 г. Мощният автомобил пък се водел на фирма, регистрирана на името на майка му – „Десислава Пешева – Комерс“. Часове след трагедията тя също получи обвинение затова, че дала колата на сина си. Беше ѝ определена и парична гаранция в размер на 100 хил. лева. 9 месеца по-късно делото срещу нея е прекратено. Още в началото на разследването се разбра, че тя представила документ, според който по време на катастрофата не е била в София, така че няма как да е дала ключовете на сина си.

Кристиан обеща, че ще

съдейства, но се извини

на близките на

журналиста едва

през ноември

Вероятно роднините

на Милен Цветков няма

да предявяват граждански

искове спрямо младежа,

ще бъдат само частни обвинители

При последната си поява в съда на 8 януари тази година Кристиан Николов обеща, че ще съдейства на делото, ако излезе на свобода. Магистратите обаче отказаха да го пуснат.

Предстои произнасяне и на втората инстанция. Младежът, който като основен аргумент за излизането си посочва, че иска да продължи образованието си в Германия, обаче се извини за причинената от него катастрофа едва на заседание през ноември. Тогава той пак поиска да бъде пуснат от ареста. По време на последната си дума Кристиан изказа съжаление за стореното от него.

До момента той е давал лаконични обяснения. Предстои да се разбере дали ще направи такива и пред съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд.

Кристиан, който след внасянето на делото в съда вече трябва да се намира в софийския затвор, а не в следствения арест, признал вината си пред разследващите. Той обаче обяснил, че по погрешка натиснал педала за скорост вместо за спирачката. Казал още, че не употребява наркотици, а дрогата му била поставена в чашата по време на парти.

В обвинителния акт е посочено като смекчаващо вината обстоятелсто чистото съдебно минало на младежа. До момента той не бил осъждан. По делото обаче има и сведения, че през 2016 г. бил разследван за грабеж.

Той има и наложена глоба за неспазване на полицейско разпореждане по Закона за движение по пътищата от същата 2016 г. Тогава младежът отказал да спре с автомобила си, за което получил 2000 лв. глоба. Прокуратурата изтъква този факт като утежняващо вината обстоятелство.

Според обвинението

пострадалите от катастрофата

са четирима

Двама от тях са синът и дъщерята на Милен Цветков – малкият Боян, който е представляван от своята майка, и Калина.

Близките на журналиста ще встъпят в делото като частни обвинители, но вероятно няма да предявяват граждански искове към Кристиан Николов. Първи за разпит са призовани бившата жена на Милен Цветков и дъщеря му Калина. Те трябва да дадат показания пред съда на следващото заседание след разпоредителното. Последни са вещите лица.

По делото бяха направени много експертизи – една от които шесторна медико – и автотехническа, която проследи връзките между пътно-транспортното произшествие, нараняванията на журналиста и неговата смърт.До момента разноските по делото за експертизи надхвърлят 32 хил. лева. Ако бъде признат за виновен, те ще трябва да бъдат платени от Кристиан Николов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar