Уволнен от папа Франциск ватикански кардинал след разследване за корупция съди италиански вестник, предаде ABC News.

Според иска, разрушената му репутация елиминира шансовете му да стане папа и ще подкопае легитимността на всякакви бъдещи папски избори.

Кардинал Анджело Бечиу иска 10 милиона евро обезщетение, които да бъдат дадени за благотворителност, в иск, заведен в сряда в трибунала в Сасари, Сардиния срещу списание L’Espresso, седмичник, свързан с италианския ежедневник La Repubblica.

Жалбата от 74 страници повдига въпроси относно ватиканските прокурори и възможността информацията да е изтекла в медиите чрез тях.

Към днешна дата Бечиу не е разследван по този случай или по какъвто и да е друг начин, каза той в изявление, с което обявява подаването на исковата молба.

Бечиу подаде оставка на 24 септември.

Главният редактор на списанието Марко Дамилано каза, че е нелепо да се мисли, че една-единствена журналистическа статия е довела до уволнението на Бечиу.

Става дума за съмнителни финансови транзакции и прехвърляне на имоти от страна на ватиканските служители.

Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол и неговия финансов орган – АИФ и иззе документи и електронни устройства като част от разследване за финансови злоупотреби.

Операцията е крайно необичайна, защото Държавният секретариат е нервният център на ватиканската бюрокрация и дипломация, а АИФ е финансов орган за всички ватикански ведомства.

Оставки като тази на Бечиу също са редки на такова високо ниво.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar