Обвиненията, повдигнати срещу полицая Дерек Човин по делото за афроамериканеца Джордж Флойд, починал след полицейски арест в Минеаполис, трябва да бъде преквалифицирано на умишлено убийство. Това заяви днес пред Си Би Ес адвокатът на семейството на Флойд, Бенджамин Кръм, цитиран от ТАСС.

Човин беше отведен под стража по обвинения в непредумишлено убийство. На въпрос на журналиста дали полицаят трябва да бъде обвинен в умишлено убийство и дали има доказателства за това, юристът отговаря, че има основания за това. По думите му видеозаписът от задържането на Флойд и записаните разговори с полицаите го потвърждават.

На видеото се вижда как белите полицаи слагат белезници на афроамериканеца и го повалят на пътя. Един от тях натиска с коляно шията на задържания, без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша, и скоро афроамериканецът умира в една от болниците в града.

„Чуваме как един полицай казва, че Флойд няма пулс и вероятно трябва да бъде обърнат на една страна. Полицаят Човин обаче отказва и заявява, че той (Флойд) ще бъде държан в това положение. В това има умисъл“, изтъква Кръм.

„Не разбираме защо не са преквалифицирали обвинението като умишлено убийство. Не разбираме защо всички не са били арестувани“, допълва адвокатът. Той потвърждава, че Флойд и Човин са работили заедно в нощен клуб и са се познавали.

„Това е интересен аспект от делото. Надявам се, че обвиненията ще бъдат преквалифицирани на умишлено убийство, тъй като според нас той е знаел кой е Джордж Флойд“, подчертава юристът.

Той съобщи, че вече е била направена независима аутопсия на тялото на Флойд, тъй като семейството му не се доверява на властите и на официалните патоанатоми. Резултатите ще станат известни утре.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar