Стрелецът от Слънчев бряг Михаил Станчев, който ликвидира хазартния бос Коста Николов и простреля в главата 22-годишната Симона пледира тотална амнезия. Той заяви в съдебната зала, че не помни нищо от кървавия инцидент пред хотел „Сън Вилидж“ в Слънчев бряг.

„Не знам как съм го направил, нито как съм стрелял. Не бях на себе си“, заяви Станчев по време на делото, на което се гледаше мярката му за неотклонение. Нямал никакъв спомен и защо е стрелял, но призна, че по-рано същата нощ употребил алкохол. Иначе бил въздържател и принципно не пиел. Адвокатът му пък заяви, че когато е стрелял, той е бил в моментно състояние на афект.

Обвиненият в убийство Михаил твърди, че първият му спомен от кървавата нощ е как се е прибрал в хотелската си стая. Взел от там всичките налични боеприпаси от металната си каса, качил се колата си „Опел Корса“ и тръгнал в посока към Ямбол. Мъжът заяви, че бил в особено състояние на духа, без да уточни какво има предвид точно. Осъзнал се едва край Лесово. По пътя говорил с брат си по телефона, признал му за убийството, след което изключил апарата си.

Пътувах към Лесово, не за да напусна страната, а за да се предам. Бях с оръжието и без служебната си карта – знам, че така не мога да мина границата. Минах през Ямбол, но не исках да се предавам там, защото не знаех какво ще ми се случи. Не исках да се връщам в Бургас, защото ме беше страх. На границата беше по-безопасно. Не знаех какво се случва. Те търся логика в това, което е станало и не знам защо заредих пистолета“, каза в съдебната зала убиецът. Михаил говореше объркано, на моменти несвързано и изглеждаше съсипан. През цялото време той се опитваше да скрие лицето си с качулка и да се скрие от фотоапаратите.

Съдът обаче прие с резерви обясненията ,че целта на Станчев не е била бягство от страната.

„Не приемам тезата, че в особена психологическа ситуация не сте се насочили целенасочено към границата. Вие целенасочено презареждате оръжието си, взимате си багажа, паспортът ви е у вас. Защо не тръгнахте към Сливен или в някое РУП в страната, за да се предадете?“, риторично попита съдия Стойков. На въпрос на магистрата защо си е изключил телефона, той отговори: „Не знам, не бях на себе си“, по повод международния паспорт в джоба, обясни че винаги го носел със себе си. Михаил разказа още, че когато станал инцидента е бил с един пълнител, после минал и си взел останалите неща, сред които още един пълнител от касата, но нямал спомен кога е презаредил пълнителя. „Сигурно съм презаредил, когато съм пътувал“, каза килърът.

От прокуратурата настояха Михаил да бъде задържан постоянно под стража, като изтъкнаха че има сериозни доказателства по делото, а мотивът е само един – убийство от ревност. Адвокатът на Михаил Станчев – Красимир Кацарски изненадващо обяви в съдебната зала, че е съгласен клиентът му да остане в ареста. Той не поиска замяна дори с домашен арест, което стана повод за коментари, че убиецът се страхува от отмъщение, ако излезе на свобода.

Адвокатът обаче уточни, че е съгласен с исканата мярка, но само относно обвинението в тежко умишлено престъпление, за което се полага наказание лишаване от свобода над 15 години, но не и заради това, че е искал да напусне страната и да се укрие. Според защитата убийството не е била планирано предварително, а извършено в състояние на афект.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Михаил слязъл от колата си, отворил вратата на Мерцедеса и изстрелял шест куршума по съперника си. После стрелял от упор и в главата на любимата си Симона, бил бесен от ревност.

В съдебната зала стана ясно още, че стрелецът имал разрешително за оръжие от близо 10 години, защото работел като охранител инкасо. Изкарал курс по стрелба и всяка година поне по два пъти ходел да стреля в зала в Бургас, за да тренира.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar