Намесиха и вицепрезидентката, случаите се оказаха недоказани и отпреди мандата ѝ

Анкетна комисия да провери как се издава българско гражданство, поиска ДПС. „Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС“, обяви депутатът Йордан Цонев на брифинг в парламента.

По думите му данните за това са излезли в

разследване на

френски

журналст,

но не уточни кой. В изследването се говори за замесени най-малко един министър и вицепремиер от националистическите партии, които са участвали в корупционна схема, заяви Цонев. В публикацията обаче имена не се споменавали, затова той цитира, че става въпрос за „високопоставени лица от политическите партии и най-малко един министър и вицепремиер“.

ДПС няма нужните 48 гласа за създаване на комисия, затова първо ще търси подкрепа от БСП, а след това и от управляващите.

„Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че до изясняване на всички обстоятелства по тези данни спира да подписва укази за издаване на българско гражданство“, заяви още Цонев.

Името ми се замесва некоректно, коментира пред „24 часа“ Йотова. (Виж в карето долу.) И бе категорична, че нейната институция няма да бъде страна в политическия спор между ДПС и „Обединени патриоти“.

Всъщност Цонев има предвид публикация на френското списание „Нувел Озерватьор“ от 25 март 2018 г. Статията е със заглавие „Как България произвежда фалшиви граждани на ЕС“.

Източник на

информацията

е Катя Матева

-Трифонова,

бивш шеф

на дирекцията за българско гражданство в правосъдното министерство. „Можех да давам препоръки. Често се противопоставях на подадени молби, защото не отговаряха на законовите изисквания. Кандидатите нямаха български корени и произход. Анулирах поне 60 документи за натурализация, защото в базата данни на Интерпол фигурираха с криминални регистрации“, обяснява Матева.

Според нея има корупционна схема за получаване на българско гражданство от чужденци, в която участвали адвокати. Подкупите отивали до най-високо ниво в държавната администрация. 600-700 души се натурализирали като български граждани на месец. Това продължавало с години, в същото време 20 хил. молби отлежавали по бюрата. Кандидатите са предимно македонци, албанци, сърби, молдовци. Матеева сигнализирала до главния прокурор, Агенцията за чужденците в България и дори премиера Бойко Борисов.

Тя е била отстранена от поста си през август 2016 г., показа проверка на „24 часа“. Тогава започва дисциплинарно дело срещу нея. През юни 2017 г. от ДАНС изпращат писмо на правосъдното министерство, че достъпът ѝ до класифицирана информация е отнет. От прокуратурата обявяват, че срещу нея има досъдебно производство за престъпление по служба.

Разследва я

звеното

„Антикорупция“ Уволнена е дисциплинарно, но е в дълъг болничен, включително и по време на интервюто.

През февруари 2017 г. БНТ излъчва репортаж на Валя Ахчиева за българското гражданство на чужденци. От справка на МВР става ясно, че 114 души, издирвани или с присъди, са получили българско гражданство за последните 10 г.

Становища по всяка молба за българско гражданство дават и службите за сигурност – МВР и ДАНС. Неофициално от полицията казаха пред „24 часа“, че е абсурд да се даде положително становище за кандидат, който е издирван от Интерпол за престъпление или влязла в сила присъда. Вероятно се говорело за случаи на чужденци, станали българи, а след това извършили престъпление и които се издирват, посочват от МВР.

„В мандата на настоящото ръководство няма нито един случай на дадено положително становище на Съвета по българско гражданство за получаване на българско гражданство от лице, за което ДАНС или МВР са дали информация, че то е издирвано или осъдено за престъпление“, казват от Министерството на правосъдието.

Когато чужденец подаде заявление за българско гражданство в министерството правят проверка на всички документи, включително и на удостоверението за произход и свидетелството за съдимост. След това преписката се изпраща в ДАНС и МВР за проверка в системите Шенген, ДЕМОС, Интерпол и други. Службите дават положително становище ако не е издирван за престъпление и не е осъждан. След това случаят се разглежда в Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието, в който участват преставители на 8 институции.

Илияна Йотова: Името ми се замесва некоректно, случаите не са от нашия мандат

Името ми се замесва некоректно, цитираните данни и факти са отпреди нашия мандат, коментира пред „24 часа“ вицепрезидентът Илияна Йотова. От екипа ѝ пък обясниха, че цитираното от Цонев нейно изказване е от февруари 2017 г.

В мотивите си ДПС се позовава на доклад, който е преди мандата ни, всички цитирани случаи са отпреди 2017 г. В работата си ние следваме стриктно закона и в случаите, в които няма достатъчно доказателства за български произход, просто не се издава указ, обясни Йотова.

Не сме страна в този политически спор между ДПС и „Обединени патриоти“, категорична бе вицепрезидентката.

От началото на 2018 г. до юни 2098 души са получили българско гражданство по произход, съобщи пък Йотова по време на международна конференция на 12 юни. Тя уточни, че от тях най-много – 1402 души, са от Македония. Миналата година пък българи с указ са станали 1436 души.

Най-много хора са получили българско гражданство именно на базата на документи за български произход, при другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова. Търговия с гражданство не може да има, категорична бе тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar