Турски съд постанови освобождаването на двама турски интелектуалци и оправда трети по процес срещу тях за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен. Така на свобода излизат братята писатели и журналисти Ахмед и Мехмед Алтан и журналистката Назлъ Ълъджак.

Съдът постанови оправдателна присъда за Мехмед Алтан поради липса на доказателства и освобождаване при условия на пробация на Ахмед Алтан и Назлъ Ълъджак. Това стана възможно при новото им явяване пред съдебен състав, след като турският върховен касационен съд върна за преразглеждане доживотните им присъди.

Ахмед Алтан и Назлъ Ълъджак бяха осъдени на по 8 години и 9 месеца затвор за съзнателно подпомагане на терористична организация, но съдът взе предвид излежаното от тях до момента време.

Братята журналисти и писатели бяха арестувани през септември 2016 г., а колежката им Назлъ Ълъджак – през юли.

Мехмед Алтан беше освободен на 27 юли 2018 г.

Квалификацията на действията на други трима задържани заедно с тях журналисти беше променена от „опит за промяна на конституционния ред на страната“ в по-леката – „членство в терористична организация.“

Междувременно друг съд в Истанбул постанови 8 утежнени доживотни присъди по процес срещу участниците в опита за преврат от 15 юли 2016 г. във военновъздушното училище в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar