Турската основна опозиционна сила се застъпи за учителка, която се очаква да бъде изпратена в затвора тази седмица заедно с новороденото си бебе, след като отправи критики във връзка с продължаващия конфликт в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, предаде ДПА.Айше Челик, учителка от Диарбекир бе осъдена миналата година на 15 месеца затвор от истанбулски съд по обвинения в извършване на „пропаганда в полза на терористична организация“. Присъдата обаче бе отложена, докато детето й, сега шестмесечно бебе, навърши възраст, при която да може да бъде гледано от нея в затвора. Двамата се очаква да влязат зад решетките в петък, предава БТА.

Повод за присъдата на Челик бе нейна изява през януари 2016 г. в популярно телевизионно предаване, в което тя критикува нарастването на насилието между кюрдските бойци и силите за сигурност на Турция.

Мухаррем Еркек, адвокат на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), призова Конституционния съд да отмени присъдата срещу учителката.

„Трябва да защитите невинна майка и бебето й“, каза Еркек, цитиран от „Миллиет“. Да се изпратят в затвора Айше и Деран би било „несправедливо“, предупреди той.

„Не това трябва да е съдбата на Деран и други бебета“, заяви и учителката, цитирана от в. „Джумхуриет“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar