Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви, че е завел дела срещу три ИТ гиганта – Google, Facebook и Twitter, както и към техните шефове. Според него компаниите са му наложили цензура и са ограничили гарантираните му права спрямо Първата поправка на американската Конституция, съобщава CNBC.

Пред репортерите Тръмп обяви, че не търси и не иска извънсъдебни споразумения. Той е завел общо три дела – по едно за всяка от компаниите. Искането също е едно и също – съдът на нареди на трите компании да възстановят достъпа на Тръмп до социалните платформи.

Тръмп също така иска съдът да обяви за противоконституционен член от американски закон, който в момента защитава социалните мрежи. Чрез него те не са отговорни за това, което потребителите публикуват на платформите им.

Трите компании и техните шефове не са коментирали темата. Адвокати и правни експерти не очакват делата да спечелят. „Мисля, че това е дело за публични отношения. Ако съм честен, няма да съм изненадан, ако адвокатите, които са подали подобен несериозен иск, бъдат санкционирани“, коментира Браян Фицпатрик – професор по право от университета „Вандербилт“. Според него, тъй като става дума за частни компании, а не правителствени институции, твърденията за нарушения на конституцията няма да издържат.

Малко след обявяване на делата, щабът на Тръмп започна да изпраща и съобщения към привържениците си за начало на дарителската кампания за средства за изборите. Тръмп не е коментирал темата извън официалното си изявление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar