Административният съд в Сливен даде ход на делото по жалбата на Ана Петрова срещу заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните за евтаназиране на животните във фермата ѝ заради огнище на чума в района на град Болярово. Заповедта е издадена на 18 юли 2018 година. Последваха заповеди за заличаване на обекта.

Стадото в Болярово е единственото останало живо в огнището на заразата, тъй като стопаните се усъмниха в коректността на взетите проби и не допуснаха ветеринарите да унищожат животните.

Днес съдът отхвърли искането на адвокатите на Петрова проби от кръвта на животните да бъдат дадени за изследване в лаборатория в Германия и остави без уважение събраните доказателства, според които във фермата няма огнище на чума при овцете.

Съдът допусна разпити на свидетели за следващото заседание.

Адвокат Владимир Шейтанов коментира решението на съда:

„Право на този съд е да прецени кои доказателства са относими, допустими и съществени. Тези доказателствени искания за нас са такива и ние ще ги поставим на следващо ниво“.

Ана Петрова заяви, че в стадото ѝ няма животни, умрели от чума:

„Не може животно да не ти настине, да не прокашля. Много пъти съм викала доктор, но десет месеца вече никой, абсолютно никой не е идвал в обекта ми да ми окаже съдействие, да ми окаже ветеринарно-медицинска помощ“.

Следващото заседание по делото е насрочено за 29 май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar