Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима от шестимата задържани при специализираната акция в Казанлъшко, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът уважи искането на прокуратурата за налагане на най-строгата мярка и остави задържаните Петър Гидиклийски, Ерол Алендаров и Красимир Стефанов в ареста за постоянно. Според държавното обвинение за тях може да се направи обосновано предположение, че са извършили престъплението, за което са им повдигнати обвинения, както и че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Спрямо обвиняемият Горо Чаушев съдът наложи мярка „парична гаранция“ в размер на 3 хил. лева, а останалите двама задържани – Назъм Неби и Николай Убчев, остави без мярка за неотклонение.

Шестимата мъже са обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел преработка, сглобяване и продажба на незаконни бойни огнестрелни оръжия. Групата бе задържана на 1 април по време на сделка с белязани пари, за което е съдействал и агент под прикритие. Няма данни групата да е изнасяла оръжия извън страната, както и да е била съпричастна към някоя терористична организация.

Някои от членовете на групата имат криминално минало, а по време на обиските в домовете им са открити части за сглобяване на автомати и карабини, боеприпаси, разсад за марихуана, както и незаконно убита кафява мечка. Един от задържаните е служител на оръжейния завод „Арсенал“.

Днешното съдебно заседание бе отложено с един час, за да може обвиняемите и защитата да се запознаят с всички материали по делото. Адвокатите им настояваха спрямо тях да бъде наложени по-леки мярка с аргумента, че няма опасност да се укрият или да извършат други престъпления.

В случай, че днешното решение на съда бъде обжалвано или протестирано, Апелативният наказателен съд ще преразгледа мерките на свое заседание, насрочено за 9 април.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar