Няма доказателства, че Сирия или ръководството на „Хизбула“ са организирали убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.

Това е заключението на специалния трибунал към Международния съд в Хага.
Харири беше убит през февруари 2005 година при мощна експлозия, за която обвиняеми са 4 членове на „Хизбула“.
Трибуналът призна един от тях за виновен за планиране и извършване на терористичното нападение и оправда други трима.

Съдията постанови, че Салим Джамил Аяш е сред главните отговорни за покушението и го намери за виновен по обвинение в планиране и извършване на терористично нападение, както и за убийството на Харири и още 21 души. През септември ще бъде оповестена присъдата срещу Аяш, вероятно доживотен затвор.

Вината на Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хюсейн Хасан Онейси „не бе доказана без съмнения“, реши съдията и отбеляза, че доказателствата срещу тримата са били почти изцяло косвени.

Съдията констатира, че покушението е „несъмнено политически акт“ и отбеляза, че Харири е възнамерявал да се кандидатира за преизбиране и да сложи край на сирийската доминация в Ливан. Трибуналът не откри преки доказателства за съучастие на „Хизбула“ или правителството на Сирия.

Харири бе убит при бомбен атентат срещу неговия кортеж на 14 февруари 2015 г. в Бейрут. Заедно с него загинаха 21 души и 226 бяха ранени от мощната експлозия на камион с 3000 килограма експлозив, предизвикала усетен на километри земен трус.

След произнасянето на присъдата в Холандия десетки привърженици на Харири се събраха на гроба му в Бейрут, като четяха стихове от корана и полагаха бели цветя. Синът му, Саад Харири, призова последователите на баща му да не правят демонстрация по улиците, за да се избегне противопоставяне с активисти на шиитската групировка „Хизбула“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar