Непълнолетни, които са замесени в схеми за трафик на мигранти. Такава тенденция наблюдават от МВР през последните месеци. Профилът на каналджията периодично се променя – от лица с множество криминални регистрации до хора със стабилни и уважавани професии. Такъв е случаят, който придоби гласност вчера – ефрейтор и бременна лекарка бяха заловени да превозват мигранти.
Най-често те са изпълнители с основна задача да транспортират нелегални мигранти. А ако се концентрираме върху профила на задържаните за това престъпление у нас, според МВР в най-общия случай са безработни, като сред тях има и български, и чужди граждани. През последните месеци обаче медийна популярност придобиха случаи с хора с професии, които най-вероятно са били изкушени от високите печалби.

Какво показва статистиката за мигрантския натиск, който от МВР определиха като безпрецедентен – само от началото на годината опитите да се пресече нелегално българската граница са се увеличили с 48%. Задържаните за този период са около 170 души.

Барман и готвач от Перник помагали на полицая, арестуван за трафик на мигранти

Ефрейтор, лекар, ученик, полицай, барман, готвач – професии от заглавия през последните месеци, които показват, че не само представители на криминалния контингент се изкушават от бързите пари от трафик на мигранти. Профилът на замесените се променя.

„Последно време забелязваме хора, които са непълнолетни. Те не притежават и свидетелство за управление на МПС, хора, които са лишени от свидетелство за управление на МПС и други различни хора, които в най-общия случай са безработни“, заяви Станимир Станев – зам.-главен секретар на МВР.

Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията

„Ако се пошегуваме, от бременна, през линейка, до катафалка. Хора, които са свързани с граничните райони. Примерно ми направи впечатление един загинал шофьор миналата година, който беше с микробуса, с който доставяха хляба на село по западната граница“, каза Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията.

Доходът е основната мотивация. Простата математика показва, че един организатор печели най-малко 50 000 евро, ако транспортира 50 нелегални мигранти. Шофьорите получават по около 100 евро от човек. Според експертите българите, замесени в каналджийство, най-често са на ниски нива в йерархията на канала, например превозвачи.

„Обикновено най-високото ниво, това са координатори, главни организатори, криминални глави, както им казват. Специфичното за каналджийството е, че са чужди граждани от същия етнос – например афганистанците организират афганистанския канал“, каза още Тихомир Безлов.

Бременната, задържана за трафик на мигранти, е лекарка. Другият арестуван е издирван от родителите си

От МВР настояват за законодателни промени и предлагат конкретни текстове за по-високи наказания за трафика на нелегални мигранти, тъй като сегашните са ниски. За миналата година от над 2800 досъдеб ни производства, осъдените лица са едва 157.

„И точно това чувство за безнаказаност води до огромния интерес на различни хора, които извършват тези престъпления. Ще ви дам пример със съседна Гърция – за подобни случаи двама наши сънародници получиха над 62 години лишаване от свобода ефективно наказание за транспорт на нелегални мигранти“, заяви още Станимир Станев.

Задържаха ученик да превозва 57 мигранти

Над 100 специализирани полицейски операции провежда МВР всяка седмица. Трафикантите обаче остават дръзки, а опитите за нелегално преминаване през границата зачестяват.

„От около близо 11 000 за миналата година, говоря за този период от 1 януари до 15 март, сега са над 16 000. Което означава един много сериозен ръст безпрецедентен е натискът“, обясни Станимир Станев.

От началото на годината са задържани около 170 души, които се занимават с трафик на нелегални мигранти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar