Шотландски съд осъди на осем години затвор трансджендър жена, чиято присъда за изнасилване предизвика полемика, тъй като първоначално тя бе държана в затвор само за жени, съобщи Ройтерс.

Айла Брайсън бе обвинена през януари за изнасилването на две жени през 2016 и 2019 г., когато тя все още не била сменила пола си и била мъж на име Адам Греъм. Първоначално тя е била държана в женския затвор „Корнтън Вейл“ в Централна Шотландия, преди шотландското правителство да потвърди, че Брайсън ще бъде преместена, след като активисти, политици и експерти по правата на човека от ООН изразиха безпокойство за безопасността на останалите затворници.

Скандалът около Брайсън се разигра само няколко седмици след като шотландският парламент прие законопроект за улесняване на смяната пола, който предизвика критики от страна на активисти по правата на жените, които твърдят, че мъжете изнасилвачи биха могли да го използват за достъп до еднополови пространства, като например бани. Тогава британското правителство заяви, че ще блокира законовата промяна, тъй като тя ще окаже въздействие върху въпросите за равенството в останалите части на острова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar