Гръцки съд отхвърли искането на осъдения ръководител на терористичната организация „17 ноември“ Савас Ксирос за предсрочно освобождаване поради лошо здраве, съобщават гръцките медии.

Ксирос, който вече е на 55 години, беше сериозно ранен, когато една самоделна бомба избуха в ръцете му през юни 2002 г. в Пирея. Инцидентът доведе до разбиването на терористичната организация.

„17 ноември“ всяваше ужас почти три десетилетия. През това време тя проведе 103 атаки срещу американски, британски, турски и гръцки цели. В бомбените атентати загинаха 23 души.

Гръцкото законодателство позволява затворниците с тежки увреждания да бъдат освободени от затвора при определени условия. В петицията си Ксирос посочва, че има 98% увреждане.

Прокурорът Одисеас Цорбатоглу препоръча искането да не бъде удовлетворено. Той припомни, че Савас Ксирос излежава няколко доживотни присъди.

Решението на прокурора беше повлияно от факта, че Ксирос не е изразил съжаление за своите действия и би могъл да бъде вдъхновение за ново поколение от терористи.

Съдът постанови, че Ксирос трябва да излежи поне 25 години, преди да иска предсрочно освобождаване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar