Близо 2,5 млн. лв е стойността на откраднатата електроенергия, която се е използвала, за да захрани инсталация за копаене на криптовалута, установи Районната прокуратура в Кюстендил.

Кражбата е продължила повече от година. При спец акция служители на полицията и разследващи прокурори разкриха неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в две помещения в покрайните на Кюстендил.

При претърсванията разследващите са установили, че в два бивши производствени цеха има скъпо оборудване, което се е използвало за добив на криптовалута. За да се извършва тази дейност, са нужни мощни системи – биткойнмайнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия.

Ивайло Илиев, председател на Районна прокуратура -Кюстендил: Имаме предварителни данни за евентуалната стойност на отнетата енергия, като тя е значителна, надхвърля 2,5 млн лв, което се равнява в общи линии по данни на ЧЕЗ на консумацията на град Кюстендил през един летен месец.

Това е най-мащабната кражба до сега, според електроразпределителното дружество.

Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД: Изчисленията са направени на база на измерване на електрическа енергия и са направени за срок от шест месеца, в случая с обувния завод, в другия на база тримесечен период.

По време на обиските в помещенията е имало двама мъже, които са били наематели на двата обекта. Те са на 38 и на 31 години от София. С прокурорска заповед бяха задържани за 24 часа, но от днес са на свобода. Самият добив на криптовалута не е престъпление, но към двамата мъже има повдигнати обвинения за неправомерно ползване на електроенергия.

Ивайло Илиев, председател на Районна прокуратура -Кюстендил: Единият от извършителите има предходно осъждане с парични средства, а другият не е осъждан.

Това е четвъртият случай за последните години, свързан с кражба на ток, от т.нар. „ферма“ за добив на криптовалута, по който Районната прокуратура работи.

Разследването продължава, назначени са множество експертизи. По този повод главният прокурор Иван Гешев поздрави прокуратурата и МВР за акцията.

В профила си в Twitter той написа, че откраднатото е за милиони левове, колкото едномесечната лятна консумация на гр. Кюстендил. Пари, които плаща всеки един от нас към сметките си за ток.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar