44-годишната жена с двете деца в разбитата тойота сама набра телефон 112, за да я спаси липсващата полиция

МВР посъветва шофьорите да се информират за посоките и настроенията на протестиращите, за да не попадат в капани като този на булевард „Ситняково“ в София

Каква е Елена Мицева? От понеделник, 22 часа вечерта, 44-годишната майка на две деца е едновременно терорист, изпратен от ГЕРБ да провокира мирно протестиращи граждани на столичния булевард „Ситняково“ (според сайта Информиран.нет, който е собственост на един от „Отровното трио“ – пиарът Арман Бабикян).

Или случайна жертва на „нечовешкото отношение на изродите със сбъркана ценностна система“ – пак на същото това място в София – срещу румънското посолство, по същото това време в 22 часа, в понеделник (според пост във фейсбук на десния политик Гроздан Караджов).

Тя е зъболекар.

Отказва да

общува с медии

Дори с такива, които искат да ѝ зададат въпроси като журналисти, а не като пристрастни участници в политически агитки, които отказват да чуват друго мнение.

На обаждане на репортера от „24 часа“ Димитър Мартинов д-р Мицева затваря телефона. С две-три емоционални думи.

Историята, направила Елена популярна, вероятно без тя да го желае, се развива за минути и е заснета от протестиращи, които, видно е, не ѝ съчувстват. Жената пътува в автомобила с момченце на 2 и момиче на 9 години.

Оказва се в неподходящ момент на неподходящо място – бул. „Ситняково“. Около 21 ч в понеделник протестът срещу премиера и главния прокурор реши, че трите блокади – на Орлов мост, пред Софийския университет и на площад „Независимост“, не са достатъчни, и се насочи към бул. „Ситняково“.

Там около 100-150 демонстранти затвориха движението пред румънското посолство. Полицията, която по-късно се оправда, че не е знаела за това спонтанно нощно желание, не ги придружи.

Полиция нямаше и на предните блокади на кръстовището, започнали от петък насам.

За тези, които не познават българската столица –

след затваряне

на Орлов мост

„Ситняково“ е

булевардът,

свързващ части

на града с

южните квартали

Затова и нищо неподозиращи шофьори се оказаха в капан. Някои от тях търсеха начин да заобиколят протеста, други нервно натискаха клаксони. Пак видеа на любителите окупатори показваха, че някои от колите бяха пускани, други – не. С реплики „Пак майка с деца…Тоя да мине…“

Така в 22 часа бяла „Тойота аурис“ се оказа сред протестиращите. 44-годишната Елена Мицева помоли демонстрантите да ѝ направят път. Те отказаха. Тогава тя на полусъединител опита да тръгне срещу тях. Това озвери множеството, което започна да удря по стъклата на автомобила – видно от снимките и от клиповете, те станаха на сол.Отвътре децата на стоматоложката гледаха изплашено хората, които опитваха да накажат майка им.

Няколко жени от протестиращите крещяха към колегите си да спрат, защото в тойотата има деца, но погромът продължи. Протестиращите счупиха прозорците, фаровете, свалени бяха и номерата на колата.

По-късно в сайта на Бабикян – Информиран.нет, за удобство на всеки, които иска да каже какво мисли за Мицева, бяха изписани номерата на колата, телефоните на съпруга ѝ, както и трите имена на Елена и на мъжа ѝ Иван.

Мицева слезе,

показа среден

пръст на хората

и се върна в

колата

Това отключи нова канонада ярост, гарнирана с яйца по автомобила, както и викове „Убийца!“.

Жената сама позвъни на тел. 112 и след няколко минути пристигнаха полицаи. Те изведоха нея и семейството ѝ. Докато протестиращите я обиждаха, кордонът бе пробит от друг автомобил. Зад кормилото се оказа и политологът Стойчо Стоев (какво обясни той – виж в карето долу).

В това време сайтове и телевизии съобщаваха за „премазани“ демонстранти, Елена беше обявена за провокатор.

„Исках да се прибера по пътя напред, а не да ми се спира кръстовището. Никого не съм премазвала – вървях, пъплех. Заобиколиха колата, започнаха да я клатят, счупиха прозореца, децата бяха в шок“, обяснява тя, докато полиция я отвеждаше в районното за показания.

Заради нападението от МВР задържаха трима души, които са обвинени в повреждане на чуждо имущество.

Кои са арестуваните?

Пълно мълчание.

Освободени ли

са? Герои ли са,

или насилници

над жена и деца?

Сутринта във вторник сайтът Offnews с видимо разбиране към барикадите в столицата описа новината така: „Трима арестувани за счупеното стъкло на автомобил, опитал да прегази протестиращи“.

Часове след това от полицията посочиха, че никой не е пуснал сигнал да е бил прегазен или ранен от Мицева. Не са установени пострадали и сред участниците в незаконната блокада на кръстовището, след като своевременно е извършен преглед на кадрите от видеонаблюдението в района, уточняват от СДВР.

Вечерта в понеделник сайтът „Дневник“ намира за най-важен друг детайл: Ден 40: липсата на полиция доведе до агресия между протестиращи и шофьори.

Медията, която е собственост на бизнесмена Иво Прокопиев и отразява детайлно протеста, е възмутена от липсата на полицейско присъствие, което довело до „транспортен хаос и напрежение с шофьорите“.

Критиката за отсъствието на полиция принуди столичната дирекция на

МВР да обясни,

че не може да

съпровожда

протестиращите

из града, когато

те не обявяват

маршрута си Затова и МВР призова шофьорите да се информират предварително за блокадите, за да не попадат в конфликтни ситуации.

„Вие какво предлагате – полицията да охранява нарушението на закона ли? Пътувате нанакъде и без предварително обявяване някой решава и блокира кръстовище, през което трябва да минете“, обърна се риторично вицепремиерката Екатерина Захариева към водещата на bTV. Тази телевизия преди това преброи няколко прегазени протестиращи на булевард „Ситняково“.

Логично, сайтът „Фрогнюз“, който се опитва да управлява протеста чрез огнени статии на собственика си Огнян Стефанов, заподозря, че Елена е провокаторка, изпратена от управляващите.

Най-атрактивен и последователен обаче е отново Минчо Спасов – неосъщественият вицепрезидент на Татяна Дончева. Бившият царски депутат, който нахлу в метрото на София и спря тока, както и като шофьор блокира с няколко съидейници границата със Сърбия, усърдно във вторник издирваше д-р Мицева.

Юристът има намерение да съди 44-годишната жена, че тя е виновна за попадането си в блокадата, и дори критикува полицията, че не ѝ взела алкохолна проба.

А върхът на конспирацията бе публикувано в сайта на „24 часа“ мнение от фейсбука на бившия външен и военен министър Николай Младенов.

„Спрете и се замислете какво видяхме снощи (нападението срещу колата с жената и двете деца – бел. ред.). До това ниво ли сме паднали!?

Спрете и се замислете какво се случва с протеста на младите хора. Те не излязоха на улицата, за да издигат ковчези и бесилки. Те не излязоха на площадите, за да може някой да напада жени с деца!

Те излязоха свободни и поискаха модерна и демократична България с нулева корупция. И ние трябва да ги подкрепим“, написа настоящият координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Оказа се, че рано сутринта Бабикян е заподозрял и посочил Младенов като бъдещ министър-председател, а „24 часа“ тутакси започнал да рекламира постовете във фейсбук на наследника на Бойко Борисов…

Истерията около Елена Мицева провокира неизвестния софиянец Ивайло Иванов да направи „мирно бдение“ във вторник вечерта на бул. „Ситняково“.

„Не мога да спя, като зная, че се нападат жени и деца по улиците и след това да се обявява за провокатор жена, която в собствения си квартал не е допусната да се прибере в дома си от хора, които не живеят там“, посочи той. И добави, че събирането е безпартийно.

„Нека хората протестират, но да не нападат жени и деца… Ако трябва да по-добър живот да тероризираме жените и децата, какво сме постигнали?“, реторично попита той. Ивайло Иванов поиска и получи разрешение за акцията си от Столичната община, за да пази този път полицията булевард „Ситняково“.

Политологът Стойчо Стойчев: Казах им: Граждански не се подчинявам на вашето неподчинение, скейтърчета ми скачаха по колата

Размахаха ми средни пръсти, аз на тях също – протестът им е самоуправство

Политологът Стойчо Стойчев също е станал обект на агресия от страна на протестиращите, блокирали снощи бул. „Ситняково“ при румънското посолство.

За инцидента съобщи самият Стойчев в профила си във фейсбук. Ето какво каза политологът пред „24 часа“:

„Карах по „Цариградско шосе“ и отбих през „Ситняково“, защото пътят към Орлов мост беше блокиран. Виждам обаче срещу мен друга блокада. Спрях колата, разни младежи ми се разкрещяха: „Тук има гражданско неподчинение, не може да минеш!“ Аз им отвърнах: „Аз пък граждански не се подчинявам на вашето неподчинение! И искам да мина.“ Тръгнах да минавам през лента от гащи и сутиени, разпъната на пътя. Пъргав млад колоездач бързаше да си дръпне колелото, през което щях да мина, защото беше захвърлено демонстративно на пътното платно. Един от протестиращите извика: „Полиция! Полиция!“. Попитах го: „На какво основание полицията ще ме махне оттук? На основание на това, че аз спазвам реда, а вие го нарушавате ли?“.

В това време дойде полицай и ме помоли да си тръгна. Преди да потегля, някакви скейтърчета взеха да ми скачат по колата. Размахаха средни пръсти. И аз не им останах длъжен – показах своя… Това е записано от журналист с камера, но не го видях никъде в медиите. Изнесох се от местопроизшествието в насрещното по алея „Яворов“. Това направиха и други коли. Изобщо пълно самоуправство от страна на протестърите!“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar