Руският учен проф. д-р Сергей Зоненко имал договорка с работодателите да работи от свой компютър, включително и от дома си, защото бил тежко болен от рак.

Това стана ясно на вчерашното заседание за гледане на мярка за неотклонение на учения, съпругата му Олга Гелдке и сина им Венеамин Зоненко. Те бяха арестувани, преди да отпътуват за Гърция през ГКПП „Кулата“ на 3 октомври. Състав на апелативния съд в Пловдив потвърди постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо учения и останалите членове на семейството му. Съдът уважи становището на прокуратурата, че

страната, като по този начин ще застраши националната сигурност и интересите на „Арсенал“ ЕАД – Казанлък. Той е работил за оръжейната фирма по трудов договор в продължение на 8 години. В ареста остават съпругата му литовската гражданка Олга Гелдке и синът им Венеамин Зоненко, който също е поданик на Литва. Двамата също са се водели на работа в оръжейната фирма. Съпругата била назначена като конструктор в отдела на съпруга учен. Той проектирал и изпитвал кумулативни боеприпаси.

За пореден път на делото бе подчертано, че в автомобилите на бащата, сина и майката са били намерени предмети и документи, които съдържали чувствителна информация за частното дружество, съобщиха от МВР.

В хода на заседанието защитникът на обвиняемите представи схеми на произвеждана в „Арсенал“ спецпродукция по технологията на д-р Зоненко. Защитникът

Младият Венеамин Зоненко е спортист, занимава се професионално с тенис и играе в Италия. През последните месеци се завърнал при родителите си и решил да усвои нова техническа специалност в заводите на оръжейницата.

Заседанието на пловдивския апелативен съд бе открито. В залата присъстваше представител на консулството на Руската федерация у нас, който влезе в контакт с д-р Зоненко и на глас пое ангажимент „да направим каквото е необходимо“.

В руския вариант на Уикипедия е написано, че Зоненко е роден на 8 юни 1961 година в град Бугулма, Татарстан, в семейството на виден специалист в областта на нефтената промишленост. Чичо му е

Зоненко е завършил МГУ „Ломоносов“ в Москва, защитил е докторска дисертация на тема безопасността на ядрените централи. Участвал е в ликвидирането на последствията от аварията в АЕЦ – Чернобил през 1986 години. Създател е на две специализирани научни списания. От десетилетия е насочил търсенията си в областта на оръжейната промишленост. От 2010 година започва да прилага на практика собствената си теория в производството на кумулативни боеприпаси. Бил е генерален директор на научноизследователски център по механика. От защитата коментираха, че ще поискат преразглеждане на постоянната мярка, след като бъде изготвена експертизата на веществото, намерено при задържането им и което било уж използвано за направата на специалните продукти. Неофициално стана ясно, че веществото е сяра.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar