България ще се раздели на 265 самостоятелни владения

Определени текстове в приетия тази година и обнародван в „Държавен вестник“ Закон за частната охранителна дейност ще постави българските граждани в зависимо положение от волята на кметовете на общините, които ще сключват договори фирми за охраната на поверените им урбанизирани територии. Тези текстове категорично противоречат на принципите на правовата държава и главният прокурор Сотир Цацаров ги атакува пред Конституционния съд. Текстовете са противоконституционни и защото отнемането на правомощия от страна на държавата и възлагането на им на частни субекти представлява опасност както за националната сигурност като цяло, така и за всички български граждани.

Хората са смутени, те питат: има ли възможност, когато един кмет наеме частна фирма, тя да изземе всички правомощия и функции на полицията? И какви правомощия ще има тази фирма? Ще има ли право да задържа хора, да ги води до полицейските управления и т.н.

Отговорът е да. Тази възможност ще бъде напълно в законовите рамки. Със закон се предоставят правомощия на частно-правни субекти – такива, с каквито разполагат органите на държавната власт и по-конкретно служителите на Министерството на вътрешните работи. Охранителите са, които ще правораздават на улицата. Те ще са хората, които грижейки се за охраната на обществения ред, ще могат и да предотвратяват инциденти, и да използват оръжие в случай на съпротива. На тяхната лична преценка се предоставя по силата на закон дали да се намесят в закононарушение, кога, при какви обстоятелства, дали да вземат властта във свои ръце, дали да отведат с принуда хора до съответното районно полицейско управление.

На практика със закон ще се даде възможност на кметовете да преценяват дали, кога и най-вече на кого точно да възложат охраната на съответната урбанизирана територия. Тук очевидно ще се създаде корупционен риск. И категорично ще се стигне до засягане на лични права на българските граждани.

Забележете – включително и по време на избори, кметовете с избраните от тях фирми ще са хората, които ще охраняват обществения ред. Това не застрашава ли честността на вота? Ето един въпрос, на който законодателят не е дал решение.

Законодателят дори не е предвидил за частните охранители това ограничение, което съществува за служителите на МВР – да не членуват в политически партия. Фактически частната охрана ще бъде една армия под ръководството на кмета на общината.

Според главния прокурор категорично се касае за противоконституционна, противодържавна дейност. Защото Министерският съвет и МВР са единствените органи на държавата, които имат задължението за осигуряват спокойствието, здравето и живота на българските граждани, и свободното упражняване на правата им.

А равни права ли ще имат двете структури – държавната в лицето на МВР и частната застрахователна компания? Това е резонен въпрос, защото в закона няма реглачментация за това кой ще има повече правомощия. На практика правата им ще са равни. А е редно държавата на има по-големите права – не да се оставя на оценката на частни субекти, които ще вземат решения, свързани с националната сигурност и ще участват пряко в живота на българските граждани.

Напълно е възможно да стане така, че колкото общини има държавата, толкова отделни охранителни формирования да има у нас. В момента в България има 265 общини, следователно ще се появят 265 самостоятелни владения, които ще разполагат със собствена полиция.

Така държавата ще бъде парцелирана в зависимост от това коя община с колко финансови средства разполага и кой кмет колко ще реши да отдели от тях за охрана.

Още още нещо, зарази което главният прокурор поиска обявяване на противоконституционност на този закон. А именно, че за услугата сигурност“ – за да им бъде предоставено общественото спокойствие, българските граждани вече плащат с данъците си – всеки месец, всяка година. Не бива да се допуска те – дори и през бюджета на общината, в която живеят – да бъдат натоварени още веднъж с разноски за услуга която им се дължи от държавата по конституция. И тук отнова ще отбележа, че разпоредбите, които регламентират подобна дейност, са противоконституционни и ще доведат до разпад на държавността.

Аргументите на главния прокурор и президента са сходни

Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев в един ден поискаха от Конституционния съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Нямам информация да са координирани действията им. Инициативата е на главния прокурор, обявихме я в понеделник преди обяд. Около три часа по-късно видях и съобщението на президентската институции. По-важното е, че аргументите на двете институции са сходни и са със загриженост за здравето, живота и правата на българските граждани.

*Авторът е говорител на главния прокурор Сотир Цацаров

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar