Забраните и ограниченията в защитените зони от мрежата „Натура 2000“ да бъдат включвани само по необходимост и по преценка на министъра на екологията – това е една от промените в Закона за биологичното разнообразие, които предлагат от Министерството на околната среда и водите в законопроект, който беше публикуван за обществено обсъждане на страницата на ведомството. В аргументите си от ведомството посочват, че европейската директива за местообитанията не изисква въвеждането на забрани за дейности в защитените зони.

„Практиката показва, че подобна политика по-скоро създава негативно отношение в заинтересованите страни към природозащитата. В други държави, членки на ЕС, този подход не се прилага. С промяната задължението за включване на забрани се заменя с възможност за въвеждане на забрани и ограничения по изключение и преценка на компетентния орган“, се казва още в мотивите на МОСВ. В Закона за биологичното разнообразие и сега не се посочват забрани за дейности в защитените зони, а това ставаше в заповедите за обявяване на дадена местност за защитена, както и в плановете за управление на тези зони. С промените от МОСВ предлагат забраните да се налагат по преценка на министъра.

Изключване на терени от защитената зона

С предлаганите от ведомството на Нено Димов поправки се дава и възможност за промяна на статута на защитените зони и изключването им от мрежата на „Натура 2000“, ако има наличие на нови научни данни, установени след обявяването на защитената зона, или бъдат констатирани грешки.

Освен това се въвежда и задължение за лицата и организациите, които набират и анализират първични данни за местообитанията и видовете, които са обект на специална регулация по Закона за биологичното разнообразие, да ги предават на МОСВ. „В много от случаите тези данни не са известни на МОСВ като компетентен орган по околна среда. В тази връзка е от изключителна важност МОСВ да разполага с тези данни, за да може да прилага политиката по управление и опазване на тези целеви обекти по ефективен начин“, посочват от ведомството на Димов.

С промените се предлагат и нови структури на управление на мрежата „Натура 2000“ на национално и регионално ниво. Съществуващият досега Национален съвет по биологичното разнообразие се заменя с Национален консултативен съвет за „Натура 2000“ към министъра на околната среда. Той ще се определя със заповед на министъра и в него ще влизат представители на изпълнителната власт, на Националното сдружение на общините, областните управители, на РИОСВ, на браншови и работодателски организации и неправителствени организации. За последните са въведени редица изисквания. Те трябва да имат клонова мрежа с териториален обхват не по-малко от две регионални инспекции по околна среда и водите, да са изпълнили поне една дейност в сферата на опазването на околна среда и биологичното разнообразие, членска маса и да нямат задължения към държавата или общините, на чиято територия е регистрирана неправителствената организация.

Нарушава се логиката на европейските директиви

Според Стефан Аврамов от Българска фондация „Биоразнообразие“ част от предлаганите промени противоречат на европейските директиви. „Забраните за редица дейности в защитените зони стават по преценка на министъра, но не идват от преценката на министъра, а от задължението ни за опазване на тези видове. Така предложен, този текст противоречи на логиката на директивите“, смята той. „В момента Нено Димов се опитва всичките режими да ги сложи в плана за управление и по този начин губи възможността част от нещата да бъдат решени предварително със заповедите, което е контрапродуктивно“, допълни Аврамов.

Според него даването на възможност за промяна на статута на защитените зони идва на фона на това, че България изобщо не изпълнява задълженията си за мониторинг на тези зони. „Когато нямаме мониторинг, всичко може да се манипулира. Имаше такива примери за пет-шест световно застрашени вида, които не са констатирани десетилетия в България, а бяха вкарани, че са в благоприятен природозащитен статус и нямат нужда от опазване“, казва Аврамов. Той смята, че изключването на територии от „Натура 2000“ трябва да става след обществено обсъждане. И добавя, че предложените промени в Закона за биологичното разнообразие не решават огромния проблем, който България има с мониторинга на защитените зони и със знанието какво има и какво става в териториите по „Натура 2000“. По думите му предложението за задължително представяне на първичните данни за местообитанията от всеки, който прави проучвания, е невъзможно да се осъществи. „Има нужда МОСВ да събира информация за биоразнообразието, но не това е начинът“, смята Аврамов. „90% от данните се събират на доброволни начала. Нямат нищо общо с държавно финансиране и някой да те задължи да правиш нещо допълнително е дразнещо. Това е супернекоректно“, коментира той.

Назад към социализма

„Нено Димов ни връща във времето на Вълко Червенков, изисквайки данните от всяко наблюдение или всяко научно изследване на биологично разнообразие първо да се представят безвъзмездно на МОСВ, а после да се публикуват от авторите им. Заснели сте пеликан в Сребърна – първо трябва да изпратите информацията на Нено Димов, после можете да изпратите снимката на децата или жена си“, написа във фейсбук Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Аврамов определи предложените изисквания към неправителствените организации за участие в Националния консултативен съвет за „Натура 2000“ като „унижение“. По думите му в близките дни природозащитните организации ще изготвят становището си по предложените от МОСВ промени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar