Съпрузите Свилен и Мария Велеви, обвинени за убийството на бащата на жената – 87-годишният Стефан Янев, остават за постоянно в следствения арест, реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

По време на заседанието обвиняемият Свилен Велев призна, че е извършил убийството, пребивайки дядото с арматурно желязо, а съпругата му бе изгонена от залата заради невъздържаното ѝ поведение.

Убийството бе предшествано от редица сигнали до различни институции, че двамата държат в изолация трите си дъщери в семейния апартамент в столичния кв. „Люлин“. Преди да бъде убит, Стефан Янев дори бе потърсил телевизионното предаване „Съдебен спор“, за да разкаже за съдбата на внучките му. Той обаче така и не се появи в ефир, тъй като не бе открит, а накрая се разбра, че е бил убит.

Софийският градски съд прие на първа инстанция, че има достатъчно уличаващи данни срещу Велеви, както и опасност да се укрият или да извършат друго престъпление и затова ги остави в ареста. САС потвърди това определение.

В мотивите си апелативните съдии записаха, че въпреки признанията на съпруга и твърденията му, че жена му нямала общо с убийството, по делото има достатъчно доказателства и срещу нея. Включително показанията на голямата дъщеря, според които двамата съпрузи от години тормозели психически и физически възрастния мъж

„Просто се сдърпахме и го ударих. Исках просто да го набия, ама стана фаул. С арматурно желязо. Просто го извлачих на едно балконче… Първо ме обиди с думи, които сега не мога да ги кажа, и след това заплаши, че ще ми разпродаде децата. Точно това му бяха думите“, разказа Велев пред медиите извън съдебната зала.

Определението е окончателно и в него Апелативният съд разкритикува остро институциите, допуснали въпреки сигналите, дългогодишното домашно насилие и пълната изолация на трите момичета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar