Съпругата на вицепрезидента на руската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина, е един от осемте чужденци, които са получили българско гражданство срещу анжажимент за инвестиции, но не са реализирали тези инвестиции. Това съобщиха източници на Свободна Европа от Министерството на правосъдието. Ведомството не отговори на писмените въпроси за потвърждаване на информацията.

Става дума за онези чужденци – двама руснаци и шестима пакистанци, за които бе установено, че са получили натурализация срещу поет ангажимент за инвестиции в страната, но съвместната проверка на ДАНС и МВР разкри, че такива няма.

Проверката бе разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с „продаване“ на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна мрежа за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите преди почти четири месеца пред две парламентарни комисии – вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство.

Как ДАНС размисли

„Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено – ще бъде отнето българското гражданство“, заяви тогава Георгиев пред журналисти.

Проверка на Свободна Европа установи, че към 14 май процедурата за отнемане на натурализациите на осмината лъжеивеститори не е започнала, заради липсващо становище (задължително по закон) от ДАНС. Ден по-късно от Агенцията депозираха необходимата документация, а от Министерството на правосъдието поеха ангажимент, че на 23 май, след като всички документи вече са налични, въпросът ще бъде придвижен към вицепрезидента Илияна Йотова, която може да издаде указ за отмяна на натурализация.

Оказа се обаче, че в деня, когато е трябвало това да се случи, ДАНС решава отново да провери собствените си изводи, направени няколко дни по-рано. Така четири месеца след като сами предложиха да бъде отнето гражданството на мнимите инвеститори, ДАНС на практика саботират този процес.

Коя е Улютина

Причините за поведението на контраразузнаването не са известни и в Министерството на правосъдието и МВР не могат да си обяснят какво се случва.

Източници на Свободна Европа твърдят, че „вероятно сред тези осем човека е попаднал някой, който се ползва с протекция“, а „ДАНС не са съобразили това и са избързали да се похвалят с информация, която засяга някой важен“.

Проверката на Свободна Европа показва, че в списъка за отнамене на българските документи, е попаднала Галина Улютина. Тя е съпруга на Юрий Соловьов – председател на борда на VTB Capital и първи вицепрезидент и председател на борда на групата ВТБ. Преди това е работил в Lehman Brothers и Deutsche Bank Russia. Роден е през 1970 г. в Улан Батор, Монголия, и е учил в Русия и в London School of Economics в Лондон.

Улютина получава българско гражданство с указ 21 от 09.03.2016 г. Основанието е – инвестиции у нас, както постановява чл. 14а от Закона за българското гражданство.

Връзката „Милен Велчев“

През март 2012 г. Соловьов е на посещение в България, в което дава пресконференция и интервю, в което посочва дългосрочния интерес към България и своите дългосрочни български партньори – Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев. В този момент официално ВТБ притежава миноритарен дял в КТБ и е „партньор в преструктурирането на „Булгартабак“ с „временна мажоритарна собственост“ от близо 80%. Подписан е и договор между VTB Capital футболен клуб „Левски“ за спонсорство, а според вестник „24 часа“ това е станало с личната препоръка на Бойко Борисов. По-късно Милен Велчев коригира информацията, че „премиерът не се е месил в избора на Левски, а е резултат от обстоен анализ“ .

По информация на Свободна Европа именно Милен Велчев е „съдействал“ съпругата на Соловьов да получи гражданство. Потърсен за коментар той потвърди информацията. А на въпрос – знае ли защо Улютина не е поддържала инвестицията си, Велчев обясни, че ще провери за какво става дума. Малко по-късно той коментира, че „всичко с инвестициите е наред“ и „са направени в срок“. Като източник на информацията си той посочи „дамата“, която познава добре, заради работата със съпруга й.

Източници на Свободна Европа от Министерството на правосъдието смятат, че именно „корекция“ при Улютина е наложила ДАНС да реши да се „самопроверява“ за пореден път, вместо да се пристъпи към отнемане на гражданствата на осемте души, за които бе установено, че не са поддържали инвестицията, заради която която са получили български документи.

Разкритията за Улютина в Panama Papers

Галина Улютина няма собственост или фирми в България. Единствените публикации с нейното име са след „изтичането“ на документите на Mossack Fonseca, довели до публикуваното на 5 април 2016 г. разследване на OCCRP под името Panama Papers. Там са споменати връзките между управителя на централната банка на Украйна – Валерия Гонтарева, и Юрий Соловьов, през офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови.

До встъпването си в длъжност Гонтарева е управлявала финансовата група Investment Capital Ukraine (ICU) от 2007 до 2014 г., а нейният съпруг Олег Гонтарев е един от основните акционери при учредяването й. Документите разкриват конфликт на интереси. Според тях Галина Улютина и нейната майка, Наталия Улютина, развиват дейност през офшорни фирми, свързани с операции в банковите среди, водещи към Юрий Соловьов и негови бизнес партньори.

Според публикацията на OCCRP 22.74% от действителния собственик на ICU, офшорната ICU Holdings, принадлежи на друга офшорна компания в същата юрисдикция – Cordova Management Ltd, която според документите от Panama Papers принадлежи на „Ulyutina, G.O., from Moscow“. Инициалите според OCCRP съвпадат с имената на съпругата на Юрий Соловьов, Галина Олеговна Улютина, и неразкриването на пълното име на този действителен собственик в ICU е нарушение на банковото закондателство на Украйна, но неговото прилагане е в ръцете именно на управителя на централната банка, Гонтарева.

Самата Гонтарева продава своите дялове в ICU Holdings през юни 2014 г., само месец преди налагането на международните санкции срещу ВТБ през юли 2014 г. Месец след това и „Ulyutina, G.O., from Moscow“ продава своите дялове.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar