Френски административен съд в четвъртък спря заповедта за задължително носене на маски за лице по улиците на столицата Париж, предаде АФП. Заповедта влезе в сила в столицата от 31 декември в опит да се ограничи бързото разпространение на варианта на коронавируса Омикрон.

Решението на съда идва ден след като друг съд във Версай спря подобна заповед за носене на маски на открито в района на Ивелин, считайки я за „прекомерно, непропорционално и неподходящо нарушение на личната свобода „.

Нямаше незабавна реакция от Парижката префектура.

По-големият регион на Париж е горещата точка на Омикрон във Франция, въпреки че вариантът се разпространява в цялата страна. Данните показват честота от 3899 инфекции на 100 000 жители през последните седем дни.

Решението на съда беше приветствано в някои среди.

„Живей свободно, живей щастливо!“ написа крайнодесният политик Флориан Филипот в Туитър. Той оглави вълните от улични протести срещу ограниченията на президента Еманюел Макрон срещу COVID-19, включително здравната карта на Франция.

Припомняме, че Франция регистрира повече от 305 320 нови случая на коронавирус в четвъртък. Това е спад от близо 370 000 във вторник.

В същото време, седемдневната средна стойност на новите случаи продължава да нараства до близо 294 000.

Това показаха данните на здравното министерство.

Броят на пациентите с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение намаля с 46 до 3939, което е спад за първи път от месец.

Франция също така отчете общо 99 318 смъртни случая от коронавирус в болници, като новите починали от усложнения са 225 души.

Франция бе изправена пред една от най-големите стачки в сферата на образованието от десетилетия насам. Oколо 75% от учителите излязоха на протест срещу противоепидемичната стратегия на правителството за сектора. Близо половината от началните училища в страната вероятно ще останат затворени.

Тази седмица президентът Еманюел Макрон потвърди становището на правителството, че един от най-големите успехи на Франция по време на пандемията е, че е запазила училищата отворени повече от всяка друга страна в света.

Но рязкото увеличаване на броя на заразените с Covid-19, предизвикано от варианта Омикрон, доведе до сериозни сътресения в училищата, след като те отново отвориха врати в началото на януари – около 10 000 класа бяха затворени поради заразяване на ученици и персонал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar